نشست ضرورت شفافیت و نظارت بر عملكرد شهرداری ها در انجمن پارسیان

شهرداری ها نگران نظارت دیوان محاسبات نباشند

شهرداری ها نگران نظارت دیوان محاسبات نباشند

انجمن پارسیان: نشست «ضرورت شفافیت و نظارت بر عملکرد مالی شهرداری ها» با حضور بهروز محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و رحیم باباکریمی حسابرس کل امور اجتماعی دیوان محاسبات در محل خبرگزاری دانشجویان ایسنا برگزار و بر ضرورت همکاری شهرداری ها با دیوان محاسبات برای نظارت بر این نهاد عمومی غیردولتی تاکید شد.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، بهروز محبی نجم آبادی در این جلسه ضمن قدردانی از دیوان محاسبات برای تسریع کارهای خود در دوره ی جدید اظهار داشت: همه کسانی که برای اقامه حق حرکت می کنند باید همه ابعاد را مورد دقت و توجه قرار دهند. عالی ترین ابزار نظارتی مجلس نیز دیوان محاسبات است که می تواند در راه مبارزه با مفاسد به مجلس کمک نماید و در این راه اعمال کنترل و نظارت مستمر مالی بمنظور پاسداری از بیت المال و شهرداری ها بعنوان یکی از نهادهای عمومی غیردولتی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اعلان اینکه اهتمام مجلس و دولت ایجاد وتحقق شفافیت است، اظهار داشت: بااینکه مقاومت هایی دراین زمینه وجود دارد اما به هر حال وقتی شهرداری های بزرگ مبالغ سنگینی را بعنوان بودجه می بندند باید مشخص شود این ها بر طبق چه برنامه و اهدافی است و چه میزان همسو و منطبق بر قوانین کشور است. البته یکی از نگرانی هایی که گاهی شهرداری ها اعلام می کنند این است که برخی نهادها وقتی تحت نظارت قرار می گیرند حس می کنند کارهایشان قفل می شود، در حقیقت نگران قفل شدن کارشان هستند. ما نباید شجاعت را از مدیران بگیریم. باید جلوی قانون شکنی بایستیم اگر هم جایی قانون به نفع ملت خم شد نباید حساسیت ویژه ای به خرج داد. در حقیقت جریان شهرداران نگران قفل شدن امور هستند. ما باید همزمان قوانین مربوط به شهرداری ها را نیز اصلاح نماییم.
نماینده مردم سبزوار در مجلس افزود: اگر موضوع حقوق کارگران و کارکنان شهرداری ها را ذیل سازمان شهرداری ها و دهیاری ها یا به نحوی متصل به دولت نماییم شاید جلوی یکسری از انحرافات گرفته شود. احیانا بدین سان آسان تر می پذیرند که دیوان به این مساله ورود کند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در بخش دیگری از اظهاراتش اشاره کرد: نکته دیگری که شهرداری ها می گویند این است که سازمان بازرسی، بازرسی دفتر شهری، دفتر فنی، حراست ها و مجموعه های مختلفی وجود دارد اما به همان دلیل که بودجه دولت به دقت رصد می شود مبالغ در اختیار شهرداری ها هم می تواند رصد شود. بطورمثال سازمان بازرسی بصورت دوره ای ورود می کند یا اگر شکایاتی مطرح شود مبادرت به بازرسی می کند، اما دیوان با تجربه جامع کشوری و تسلط به قوانین بالادستی ورود می کند و کارش بسیار عالمانه تر خواهد بود.
محبی افزود: قسمتی از کار نهادهای نظارتی مچ گیری نیست بلکه بدین سان است که در روند حرکت اجازه انحراف داده نشود. هنر یک جریان نظارتی این است که اجازه ندهد خطا و انحراف بطور جدی رخ دهد. در همین راستا نظارت مستمر و به روز در شهرداری ها می تواند به خود آنها کمک نماید.
این نماینده مجلس با اشاره به مصوبه اخیر مجلس در قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت اظهار داشت: بطورمثال در این قانون مواردی تعریف شده که وظایفی در زمینه شهری وجود دارد. جز دیوان چه کسی می تواند آنرا رصد کند و میزان انحراف از برنامه ها را بسنجد؟ اقدام دیوان در حقیقت به مجلس هم کمک می نماید که اصلاح قوانین را با سرعت به انجام برساند.
محبی در ادامه اظهاراتش خطاب به شهرداران اظهار داشت: کسی نباید نگران بازرسی ها و ورود دیوان محاسبات باشد. آقایان شهرداری ها معتقدند تعدادی از قوانین باید اصلاح گردد. مجلس هم باید دراین زمینه کمک نماید. بدانند اگر کسی مبتکرانه و در راه حل مسئله بدون شکستن قانون آنرا به نفع ملت خم کند مورد سوال خاص قرار نمی گیرد یا اگر هم مورد سوال قرار گیرد به نفع او حکم داده خواهد شد بدین سبب نگرانی دراین زمینه مبنایی ندارد.
وی در آخر تاکید کرد: مردم از ما مبارزه با فساد را درخواست دارند و این جز در سایه شفافیت و حسابرسی دقیق و حذف تاریک خانه ها اتفاق نمی افتد. ان شاءالله مجلس به همراه دیوان محاسبات شفافیت ارزشمندی را رقم خواهد زد و امیدواریم به اهداف متعالی دراین زمینه برسیم.
رحیم باباکریمی حسابرس کل امور اجتماعی دیوان محاسبات کشور نیز در این جلسه با تاکید بر ضرورت شفافیت و نظارت مالی بر شهرداری ها اظهار داشت: پروسه تدوین و تهیه بودجه، حسابرسی و گزارش دهی باید اصلاح گردد و نقاط ضعف موجود مرتفع شود. در بودجه ۱۴۰۰ با دوراندیشی نمایندگان افق جدیدی در نظام بودجه ریزی باز شد و تکالیف و وظایفی برای شرکت های تابعه نهادها و موسسات غیردولتی احصا شد و باتوجه به فرایندی که اتفاق می افتد تا چند سال آینده نظام مالی شفافی را خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: ما در قانون برنامه ششم دولت را مکلف کردیم صورت های مالی تلفیقی عرضه نماید. الان شهرداری ها نه در بودجه کل کشور هستند، نه پیوست ها و نه پیوست جداگانه دارند. وضعیت آنها باید تعیین تکلیف شود. انشاءالله در بودجه ۱۴۰۱ این ساماندهی در مورد شرکت های تابعه نهادهای عمومی صورت گیرد.
باباکریمی تصریح کرد: در بخش حسابرسی هم طبق برنامه ششم تکالیفی پیش بینی شده است. وزیر اقتصاد هم بتازگی نامه زد و درخواست نمود نظام حسابداری بخش عمومی برای شهرداری ها اجرا شود و خلأ موجود در بخش حسابدهی موسسات و نهادهای عمومی مرتفع شود که دیوان هم آنرا پیگیری می کند.
حسابرس کل امور اجتماعی دیوان محاسبات با اشاره به ارائه تفریغ بودجه سال ۹۹ به مجلس قبل از موعد مقرر اشاره کرد: در بحث تفریغ هم دیوان آمادگی لازم را برای تهیه تفریغ و انعکاس آن به مجلس دارد.
وی با اشاره به نگرانی های شهرداری ها در حوزه نظارت دیوان محاسبات اظهار داشت: شاید دستگاه های دیگر هم در سال اول مشکلاتی دراین زمینه داشتند ولی هیچ کدام کارشان معطل نمانده است. به نظر من دغدغه آقایان بیش از آنچه باید است. کار آنها به خاطر نظارت معطل نمی ماند. قانون مجلس هم قابل انجام است و مشکلی دراین زمینه وجود ندارد. بطورمثال در بحث حسابرسی معمول ما می خواهیم عملکرد قانون هوای پاک را بررسی نماییم. در این قانون ۱۱۲ حکم وجود دارد که ۱۱ حکم به شهرداری ها برمی گردد و ۱۰ مورد آن ناقص اجرا شده و یکی اصلا اجرا نشده است. وقتی چنین وضعی منتج به این می شود که چنین قانونی اجرا نشود توجیحی ندارد. وقتی ما در بحث آلودگی، ترافیک و متناسب سازی معابر شهری برای معلولان به قوانین رجوع می نماییم می بینیم قوانین محکمی داریم اما جا دارد که اصل شفافیت محقق شود و من بعنوان کارشناس می گویم مقاومتی دراین زمینه وجود دارد. ما نباید در دستگاه های اجرائی تاریک خانه درست نماییم.
باباکریمی افزود: ما در زمینه حسابرسی به دنبال توسعه مسئولیت نیستیم. هر جا وظیفه ای محول شود مسئولیت داریم. وقتی مقرر است عملکرد برنامه ششم بودجه و هوای پاک را بررسی نماییم قسمتی از تبصره ها به نهادهای دیگر برمی گردد و ابهاماتی دراین زمینه وجود دارد که به صلاح کشور نیست.
وی همین طور اظهار داشت: از ۱۳۵۰ شهرداری اغلب با ما همکاری می کنند و تعداد معدودی از شهرداری ها که بطور معمول کلانشهرها هستند مقاومت می کنند بحث شان هم این است که سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی داخلی هستند اما باتوجه به رأیی که از طرف هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری صادر شده این مساله به قطعیت رسیده است. دغدغه ما هم مطالبه مجلس است. وقتی مجلس حکمی می دهد ما باید بررسی نماییم که اجرائی می شود یا نه. بطورمثال در قانون شهرداری ها حکمی داریم که می گوید شهرداری مکلف است گزارش سه ماهه دریافت و پرداخت را به اطلاع عموم برساند. این حکم در مراکز استانها ۵۰ درصد عملیاتی شده یا تکلیف شهرداری ها برای الکترونیکی کردن زیرساخت ها در مراکز استانها ۴۰ درصد اجرا نشده است. مطالبه مجلس در دوره فعلی می تواند ارتقای شفافیت در نهادهای عمومی مثل شهرداری ها باشد یا در برنامه ششم صراحتا حکمی برای شهرداری تهران و کلان شهرها وجود دارد که آنها ملزم به تامین هزینه های راهور هستند و غیر از هزینه های نظامی باید حقوق، مزایا و تجهیزات اداری و لجستیکی را تامین کنند اما در کل کشور این قانون در سه شهرداری آن هم بصورت ناقص اجرا شده است.
وی همین طور اظهار داشت: در موارد دیگری ساختار سازمانی مصوب برای شهرداری ها مورد بررسی قرار گرفته که ۲۴ مورد که باید ۳۹ هزار پست سازمانی داشته باشند، ۵۰ هزار شاغل داریم یعنی بیش از ۱۰ هزار نفر مازاد نسبت به مصوب که با ساختار منطبق نیست و این به تعدد تشکیلات و مدلهای استخدامی و مکانیزم غیرشفاف برای جذب افراد منجر می شود و یکپارچه کردن وضع استخدام شهرداری ها را به یک ضرورت تبدیل می کند.
باباکریمی در آخر با اعلان اینکه سیاست دیوان محاسبات سیاست حل مشکل است، اظهار داشت: عمده شهرداران از حسابرسی دیوان محاسبات استقبال کردند و نباید هم دغدغه ای در این رابطه وجود داشته باشد چونکه با این روش پاشنه های آشیل کاهش می یابد ضمن این که ما ناگزیر هستیم که به سمت شفافیت برویم.
به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، علی متقیان مدیرعامل ایسنا در ابتدای این جلسه اظهار داشت: دیوان محاسبات بازوی نظارتی مجلس است که اگر کارش را درست انجام دهد انحراف مالی در مصوبات مجلس اتفاق نمی افتد. کار ما رسانه ها هم کمک به دستگاه های نظارتی است و با آنها هم صدا و هم نوا می شویم تا در موضوع نظارت بر مصوبات و کارهایی که به نفع مردم است با آنها همکاری نماییم. امیدواریم بحث مربوط به شفافیت در عملکرد شهرداری ها نیز بتواند قدمی برای حل یکی از اشکالات اجتماعی ما باشد.










منبع:

1400/09/09
11:34:20
5.0 / 5
696
تگهای خبر: الكترونیك , تخصص , توسعه , حقوق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum