گزارش علمی مهر؛

شگفتیهای دنیای علم در سال ۹۶، از التیام زخمها تا درمان ۴ بیماری

شگفتیهای دنیای علم در سال ۹۶، از التیام زخمها تا درمان ۴ بیماری

انجمن پارسیان: سال ۹۶ رویداد های علمی مختلفی صورت گرفت كه نتیجه تلاش دانشمندان برای شكست در برابر بیماریها و كشف پدیده های جدیدی از جهان بود.


خبرگزاری مهر- گروه دانش و فناوری، شیوا سعیدی: در سال قبل هر روز پیشرفتی در تمام وجوه و علوم از حوزه پزشكی گرفته تا انرژی و فناوری و نجوم به ثبت رسید. علم و دانش خوش بینی انسان به آینده را دو چندان می كند. در غیر اینصورت دلیلی نداشت محققان ساعت های متمادی صرف آزمایش هایی كنند كه بیشتر اوقات با شكست مواجه می شوند. این تحقیقات كه گاهی اوقات عمر آنها به چند دهه می رسد در نهایت دستاوردهای داشتند كه زندگی انسان را به شكلی بهبود بخشیدند.
به هرحال آنچه در زیر می خوانید بخشی از رویدادهای علمی است كه در سال قبل شگفتی آفریدند.
نوزاد هندی آبستن متولد شد
در هندوستان نوزادی متولد شد كه برادر خویش را بارادار بود. به قول پزشكان این پدیده نادر دوقلوی «جنین در جنین» نام دارد و فقط ۲۰۰ نمونه از آن در سراسر جهان مشاهده شده است.پزشكان بعد از تولد نوزاد متوجه شدند یك جنین تكامل نیافته (دارای مغز و دست و پا) كاملا سالم در شكم این نوزاد وجود دارد.

رحم مصنوعی ساخته شد
محققان بیمارستان كودكان فیلادلفیا رحمی مصنوعی ساخته اند كه شرایط مورد نیاز برای رشد اعضای بدن جنین را فراهم می كند.تاكنون آزمایش رحم مصنوعی روی حیوانات موفقیت آمیز بوده است. به طوریكه بره های زودرس بعد از گذراندن چهار هفته در این رحم مصنوعی به طول كامل و معمولی رشد كردند.این رحم مصنوعی طوری طراحی شده كه جنین را از ۲۳ تا ۲۸ هفتگی نگهداری می كند.

پیوند سر روی موشها
سرجیو كاناوارو جراح جنجالی و شیائوپینگ رن سر یك موش كوچكتر را به بدن موشی بزرگتر پیوند زده اند. آنها اعلام نموده اند بعد از عمل جراحی فعالیت مغز موش ادامه داشته است.این آزمایش روی چند موش اجرا شده كه بیشتر آنها فقط ۳۶ ساعت بعد از عمل زنده ماندند.

فسیل ۳۰۰ هزار ساله انسان در مراكش
محققان در مراكش فسیلی از انسان های اولیه كشف كرده اند كه قدمت آن به ۳۰۰ هزار سال قبل می رسد.باستان شناسان قدیمی ترین فسیل انسان های اولیه را در جبل ایرهود واقع در مراكش كشف كرده اند. فسیل مذكور متعلق به گونه هومو ساپین (Homo sapin) است و به ۳۰۰ هزار سال قبل متعلق می باشد. به عبارت دیگر این فسیل ۱۰۰ هزار سال قدیمی تر از فسیل های كشف شده دیگر هومو ساپین بشمار می رود.

دو فاز جدید آب كشف شد
محققان متوجه شده اند آب در دو دمای مختلف به صورت دو فاز مجزا وجود دارد. این كشف به ایجاد روش های بهتر برای تصفیه آب منجر می گردد.این خصوصیت نشان داده است آب در دو دمای مختلف، به شكل دو مایع مجزا وجود دارد كه در آنها فرایند تولید كریستال سازی كند است.

پروتئینی كه از زخم جلوگیری می كند
محققان دانشگاه فناوری نانیانگ در سنگاپور پروتئینی كلیدی كشف كرده اند كه نقش های مختلفی در مراحل مختلف التیام زخم دارد.ANGPTL۴ نه تنها از التهاب محل زخم می كاهد و به رشد سلول های جدید كمك می نماید، بلكه در مراحل بعدی التیام مولكول هایی تولید می كند كه از باقی ماندن جای زخم و اسكار جلوگیری می كند.

كشف یك حالت جدید ماده
پس از ۵۰ سال تلاش و نظریه پردازی محققان دانشگاه ایلینویز بالاخره موفق شدند وجود یك حالت دیگر ماده را اثبات كنند. آنها این حالت را اكسیتونیم نام گذاری كرده اند.در هر حال اكسیتونیم نوعی كاندنسیت است. به عبارت دیگر محققان آن را حالت جامد ردیابی كرده اند. اكسیتونیم از ذراتی به نام اكسیتون تولید شده و ماهیتی مانند آلومینیوم دارد.

تولد اولین میمون های شبیه سازی شده جهان در چین
دانشمندان موفق شدند برای اولین بار در جهان دو میمون را شبیه سازی كنند.این میمون ها در آزمایشگاهی در چین و با استفاده از تكنیكی شبیه سازی شدند كه قبلا برای یك گوسفند (Dolly the sheep) به كار رفته بود.در این فرایند دو میمیون رزوس (macaques) شبیه سازی شدند.

محققان چینی برای ۵ كودك گوش ساختند
محققان چینی در آزمایشی نوین برای كودكان مبتلا به اختلال micotia گوش طبیعی ساختند. برای این منظور یك سی تی اسكن از گوش سالم كودك گرفته و سپس یك نسخه ۳ بعدی از آن ساخته می گردد. محققان با عنایت به آن قالبی می سازند كه حاوی سوراخ های ریزی است. قالب با موادی پر می گردد كه در بدن جذب می شوند. علاوه بر آن نمونه كوچكی از سلول های گوش تكامل نیافته فرد در سوراخ های ریز قالب ریخته می گردد. طی بازه ای ۱۲ هفته ای سلول ها رشد می كنند و به شكل قالب در می آیند و مواد دیگر در بدن جذب می شوند.

كشف درمان ریزش مو
محققان دانشگاه پزشكی در ایندیاناپولیس با استفاده از سلول های بنیادی موش لایه های رویی و زیرین پوست را پرورش دادند. فولیكول های مو در این لایه ها پرورش می یابند.این بافت پوست آزمایشگاهی شباهت زیادی به موی طبیعی دارد و محققان تصمیم دارند از آن در آزمایش های مربوط به داروی ریزش مو استفاده كنند.

تحقیقات درباره ساعت بیولوژیك بدن برنده نوبل ۲۰۱۷
جفری سی هال، مایكل راسباش و مایكل دبلیو یانگ، سه دانشمند آمریكایی برای تحقیقات خود درباره ساعت بیولوژیك بدن انسان موفق به دریافت جایزه نوبل پزشكی شدند.محققان برنده این جایزه توانستند ژن كنترل كننده ساعت بیولوژیك بدن انسان را ایزوله كنند.ریتم های دورانی این ساعت داخلی عملكرد بدن را در مراحل مختلف روز تعیین می كند و بر خواب، رفتار، سطح هورمون و دما و متابولیسم بدن تاثیر می گذارد.

نوبل شیمی برای سه دانشمند اروپایی
ژاك دو بوشه استاد دانشگاه لوزان از سوئیس، یواخیم فرانك استاد دانشگاه كلمبیا در آمریكا و با ملیت آلمانی و ریچارد هندرسون از آزمایشگاهMRC در كمبریج انگلیس با ملیت اسكاتلندی به صورت مشترك برنده جایزه نوبل شیمی ۲۰۱۷ شدند.
این سه دانشمند به علت تلاش های خود در توسعه بررسی شیوه میكروسكوپی كرایو الكترون با كیفیت بالا جهت تعیین ساختار مولكول های زیستی موفق به دریافت نوبل شدند.بررسی میكروسكوپی كرایو- الكترون در حقیقت روشی است كه به دانشمندان اجازه می دهد تا مولكول های زیستی را فریز كرده و فرایندهای مختلف فعل و انفعالات آنها را به صورت دقیق بررسی كنند. با كمك این روش می توان ویروس و باكتری ها ( مانند ویروس زیكا) را در میكروسكوپ و در وضعیت اولیه شان بررسی كرد.

رصد امواج گرانشی برنده نوبل فیزیك ۲۰۱۷
راینر ویس، كیپ تورن و بری باریش سه دانشمند برنده جایزه نوبل فیزیك در سال ۲۰۱۷ هستند. تحقیقات ۴۰ ساله آنها به رصد امواج گرانشی برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ شد. تحقیقات آنها در حوزه امواج گرانشی یكی از دستاوردهای مهم علم فیزیك در سال های اخیر به شمار می آید.البته آلبرت انیشتین، فیزیكدان مشهور هم وجود این امواج را پیش بینی كرده بود و آن را یكی از نتایج نظریه نسبیت می دانست.

گیاه ۱۴۰ میلیون ساله جد تمام گل های جهان
محققان با تحلیل اطلاعات گیاه شناسی به این نتیجه رسیدند كه گیاهی ۱۴۰ میلیون ساله و شبیه نیلوفر آبی جد تمام گیاهان گل دار امروزی است. البته هیچ فسیلی از این گل كشف نشده اما به نظر می رسد دانشمندان با تحلیل توده ای از اطلاعات گیاهی به این نتیجه رسیده اند.

محققان آلمانی بیماری پروانه ای را درمان كردند
محققان آلمانی توانسته اند با استفاده از سلول های بنیادین پسر هفت ساله ای را كه مبتلا به بیماری«پروانه ای» بود، درمان كنند. یك پسر هفت ساله به نام حسن كه به بیماری پروانه ای مبتلا بود، اكنون با پیوند پوست درمان شده است. این كودك سوریه ای ۶۰درصد پوست بدن خویش را از دست داده بود و در خطر مرگ قرار داشت اما در یك درمان نوین آزمایشی جان او نجات یافت.

درمان ۲ نوزاد مبتلا به سرطان با تغییر ژن
یك درمان جدید سرطان به دو كودك مبتلا به لوكیمیا كمك كرد تا بعد از ۱۸ ماه از شر سرطان خلاص شوند. محققان بیمارستان گریت اورموند استریت در لندن این درمان را روی نوزادان آزمایش كردند. این نوزادان درمانی برای ارتقای سیستم ایمنی بدن همراه نوعی روش مهندسی ژنتیك به نام TALENS دریافت نمودند. در روش ژنتیك محققان بعد از دریافت سلول های ایمنی از اهدا كننده در دی ان ای آنها چهار تغییر تولید كردند. سپس سلول ها به بیماران تزریق شدند.

بیماری هموفیلی با مهندسی ژنتیك درمان شد محققان موفق شدند با استفاده از ژن درمانی بیماران هموفیلی نوع A را درمان كنند. آزمایش ها نشان داد این روش حدودا تمام بیماران را درمان كرد. درمان جدید شامل تركیب ژن درمانی و داروی مهندسی شده است كه جایگزین ژن مسئول تولید پروتئین انعقاد خون می گردد.


1397/01/05
12:21:56
5.0 / 5
4484
تگهای خبر: تحقیقات , علم , فناوری , محققان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum