در یك طرح تحقیقاتی بررسی شد؛

ردیابی میکروپلاستیک ها در آبزیان رودخانه ها و ارزیابی سمیت آنها

ردیابی میکروپلاستیک ها در آبزیان رودخانه ها و ارزیابی سمیت آنها

انجمن پارسیان: پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرحی با مطالعه موردی ماهیان رودخانه قره سو کرمانشاه به ارزیابی میکروپلاستیک های موجود در ماهی و تعیین سمیت ناشی از آنها در نمونه حیوانی پرداخته اند.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، بررسی مشکلات زیست محیطی و حل این مشکلات همیشه از دغدغه های پژوهشگران و پژوهشگران بوده است و بنیاد ملی علم ایران هم از طرح های تحقیقاتی با این موضوعات حمایت می کند. همچون طرح های مورد حمایت بنیاد، طرح پوران مخدومی، محقق پسادکتری سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در«ارزیابی میکروپلاستیک های موجود در ماهی و تعیین سمیت ناشی از آنها در رت است که با راهنمایی مقداد پیرصاحب اجرا شده است.
مخدومی درباره ی میکروپلاستیک ها توضیح داد: در سالهای اخیر میکروپلاستیک ها توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. میکروپلاستیک ها ذراتی با قطر کم هستند که در دو گروه اولیه و ثانویه قرار می گیرند. میکروپلاستیک های اولیه بوسیله پساب فاضلاب خانگی و صنعتی، نشت و فاضلاب وارد محیط زیست می شوند و البته در لوازم آرایشی نظیر ضد آفتاب و مواد صنعتی، محصولات تمیزکننده نیز یافت می شوند.
وی افزود: میکروپلاستیک های ثانویه نتیجه تجزیه فیزیکی، شیمیایی یا زیستی میکروپلاستیک های اولیه هستند که متاسفانه به سبب مصرف بی رویه پلاستیک ها در جوامع صنعتی و درحال رشد، مقادیر آنها در محیط زیست آبی با سرعت بسیاری درحال افزایش است. میکروپلاستیک ها، بطور زیستی بوسیله شبکه غذایی در دسترس موجودات قرار می گیرند و بلع میکروپلاستیک ها توسط موجودات آبزی عوارض جانبی زیادی نظیر انسداد مسیر گوارشی، کاهش میزان تغذیه، کاهش رشد، کاهش تحرک، مهار تولید آنزیم و القاء استرس اکسیداتیو را برای این موجودات دارد.
این پژوهشگر در ادامه اظهار داشت: با توجه به این که غذاهای دریایی یکی از ضروری ترین منابع غذایی نسبت به دیگر مواد پروتئینی به حساب می آیند، آلودگی های آبی و وجود میکروپلاستیک ها در غذاهای دریایی، نگرانی هایی را در مورد تأثیر احتمالی آنها بر سلامت اکوسیستم و انسان به وجود می آورد. طی سالهای اخیر، مطالعات زیادی در جهان دراین زمینه انجام شده است و حضور میکروپلاستیک ها را در بافت های گوارشی، آبشش و ماهیچه موجودات آبزی نشان داده است. البته باید در نظر گرفت با آنکه مطالعات اندکی در کشور در این جهت انجام شده است اما بررسی سمیت میکروپلاستیک ها جهت ارزیابی ریسک صورت نگرفته است.
وی افزود: تعیین نوع و مقادیر میکروپلاستیک در ماهی های رودخانه قره سوی کرمانشاه، تعیین مقدار و نوع میکروپلاستیک های موجود در ماهی های مختلف صید شده در رودخانه قره سو، تعیین مشخصه های فیزیکوشیمیایی میکروپلاستیک های جدا شده از سیستم گوارشی و بافت ماهیچه و تعیین مقدار و نوع میکروپلاستیک ها در بافت های مختلف ماهی همچون اهداف انجام این طرح بوده است که خوشبختانه محقق شد.
مخدومی درباره ی مشکلات و چالش های پیش روی انجام این طرح اظهار داشت: مشکل اصلی ما در انجام این طرح در زمان نمونه گیری بروز پیدا کرد چونکه این نمونه ها باید از رودخانه تهیه می شد و بسته به فصلی که ما برای نمونه گیری اقدام می کردیم، گونه و تعداد ماهی ها متفاوت بود. علاوه بر این آلودگی های محیطی نیز سبب می شد تا تعداد و تنوع مناسب گونه ها برای نمونه گیری در دسترس نباشد. همین طور ما بدنبال این بودیم که وارد فاز بالینی هم بشویم اما این اتفاق نیفتاد و امیدواریم با حمایت های بیشتر این امکان برایمان برقرار شود.

1402/07/07
21:56:01
5.0 / 5
285
تگهای خبر: تحقیقات , دانش بنیان , دانشگاه , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum