آمار ۵۷ كشور اسلامی نشان داد؛

ایران صدرنشین تولید علم جهان اسلام، سهم ۲۲ درصدی از تولیدات علمی

ایران صدرنشین تولید علم جهان اسلام، سهم ۲۲ درصدی از تولیدات علمی

انجمن پارسیان: سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به تعداد مدارك ثبت شده جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ۲۲ درصد از كل تولیدات علمی كشورهای اسلامی توسط پژوهشگران ایرانی تولید می‏ شود.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) دكتر محمدجواد دهقانی اظهار داشت: آخرین اطلاعات مستخرج از پایگاه استنادی وب آو ساینس (web of science) نشان می‏ دهد كه در سال ۲۰۱۷ میلادی تعداد كل مدارك ثبت شده توسط ۵۷ كشور اسلامی به ۲۳۷ هزار و ۵۴۳ مورد رسیده است. سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار داشت: از آنجائیكه تعداد مدارك ثبت شده جمهوری اسلامی ایران برابر با ۵۱ هزار و ۷۱ مورد است ازاین رو ۲۲ درصد از كل تولیدات علمی كشورهای اسلامی توسط پژوهشگران ایران اسلامی تولید می‏ شود. دهقانی تصریح كرد: بر مبنای اطلاعات مندرج در پایگاه بین المللی WOS از نظر كمیت تولید علم جمهوری اسلامی در بین كشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۷ برای نخستین بار رتبه نخست را كسب كرده است. هر چند در پایگاه استنادی اسكوپوس در تولید علم ایران در بین كشورهای اسلامی رتبه اول را داشت ولی در پایگاه استنادی WOS تا پیش از این همواره در سال‏های گذشته بعد از تركیه درجایگاه دوم بود. هم اكنون هم رتبه بین المللی ایران در هر دو پایگاه بین المللی WOS و اسكوپوس در انتها سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۶ است. وی اضافه كرد: بر مبنای برنامه ۱۰ ساله علم و فناوری كشورهای اسلامی كه در سال ۲۰۱۷ با حضور روسای جمهور و وزرای علوم و فناوری كشورهای اسلامی در قزاقستان به تصویب رسید، میزان تولیدات علمی كشورهای اسلامی در ۱۰ سال آینده باید به دو برابر افزایش یابد. سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تصریح كرد: هم اكنون سهم كل كشورهای اسلامی در تولید علم دنیا حدود ۸ درصد بوده و بنابراین در ۱۰ سال آینده بر مبنای این برنامه لازم است به ۱۶ درصد افزایش یابد. وی اضافه كرد: بررسی انجام شده نشان می‏ دهد كه روند تولیدات علمی كشورهای اسلامی در ۲۰ سال اخیر همواره صعودی بوده است. به صورتی كه تعداد مدارك تولید شده توسط كشورهای اسلامی از ۱۴۷ هزار و ۵۵۵ مورد در سال ۲۰۱۳ به ۲۳۷ هزار و ۵۴۳ مورد تا آخر سال ۲۰۱۷ افزایش یافته است. دهقانی خاطرنشان كرد: این روند تولیدات علمی رشد ۱۶۰ درصدی را در بازه زمانی مذكور در بین كشورهای اسلامی نشان می‏ دهد. این در شرایطی است كه میزان مدارك ثبت شده به نام جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۳ از ۳۱ هزار و ۴۰۵ مدرك در سال ۲۰۱۷ به ۵۱ هزار و ۷۱ مدرك رسیده و میزان رشد تولید علم در این پنج سال ۶۲۰ درصد بوده است.

روند تولیدات علمی ۵۷ كشور اسلامی در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ سرپرست ISC اظهار داشت: مقایسه میزان تولیدات علمی كشورهای اسلامی برتر تولید كننده علم در ۲۰۱۷ نشان داده است كه كشورهای جمهوری اسلامی ایران با ۵۱ هزار و ۷۱ مدرك، تركیه با ۴۶ هزار و ۷۰۴ مدرك، مالزی با ۲۴ هزار و ۲۲۸ مدرك، عربستان صعودی با ۱۹ هزار و ۹۹۳ مدرك و مصر با ۱۷ هزار و ۹۴۴ مدرك به ترتیب در جایگاه های اول تا پنجم قرار دارند. وی اظهار داشت: این در شرایطی است كه در سال ۲۰۱۳ كشور تركیه با ۳۷ هزار و ۲۷۷ مدرك، ایران با ۳۱ هزار و ۴۰۵ مدرك، مالزی با ۱۷ هزار و ۳۷۶ مدرك، عربستان صعودی با ۱۲ هزار و ۱۷ و مصر با ۱۰ هزار و ۶۳۶ مدرك كشورها ی برتر تولید كننده علم بوده اند.
دهقانی اظهار داشت: همینطور بررسی میزان سهم كشورهای اسلامی برتر تولید كننده علم از آن حكایت می كند كه جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۷ با ۲۲.۴ درصد، تركیه ۲۰.۵ درصد، مالزی ۱۰.۶ درصد، عربستان صعودی ۸.۸ و كشور مصر ۷.۹ درصد تولیدات علمی را دارند. وی خاطرنشان كرد: این در شرایطی است كه در سال ۲۰۱۳ میزان سهم كشورهای تركیه ۲۳.۶ درصد، ایران ۱۹.۸ درصد، مالزی ۱۱.۰۱ درصد، عربستان ۷.۶ و مصر ۶.۷ درصد بوده است. همچنین، بررسی‏ ها مبین این امر است كه در مجموع بیش از ۸۰ درصد تولیدات علمی كشورهای اسلامی توسط ۲۰ درصد این كشورها تولید می‏ شود.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار داشت: از نظر تولید علم در حوزه های پژوهشی مختلف توسط كشورهای اسلامی در بازه زمانی ۲۰۱۳ الی ۲۰۱۷ حوزه‏ های موضوعی مهندسی با ۱۸۸۰۲۶، شیمی با ۸۲۰۳۱، علم‏ كامپیوتر با ۷۸۱۹۸ بیشترین مشاركت را داشته و از این نظر در جایگاه های نخست تا سوم در بین تمامی حوزه های علمی قرار دارند. وی تصریح كرد: جایگاه‏ های سوم تا دهم هم متعلق به حوزه های موضوعی فیزیك، علم مواد، سایر موضوعات فناوری علم، ریاضی، پزشكی داخلی- عمومی، محیط زیست و علوم زیستی و داروشناسی و داروسازی است.

توزیع فراوانی حوزه‏ های پژوهشی كشورهای اسلامی در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ دهقانی اضافه كرد: در زمینه دیپلماسی و همكاری های علمی كشورهای اسلامی با سایر كشورهای جهان؛ كشورهای آمریكا، فرانسه، انگلستان، آلمان، چین، كانادا و استرالیا ۷ كشوری هستند كه با كشورهای اسلامی بیشترین همكاری علمی را در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ داشته اند. وی اظهار داشت: نباید فراموش كرد كه توسعه علمی در كشورهای اسلامی و مرجعیت علمی در سطح بین المللی تنها با افزایش كمیت تولید علم حاصل نمی گردد. مرجعیت علمی نخستین بند از سند سیاست های كلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری است. سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تصریح كرد: توسعه و مرجعیت علمی نتایج مثبت زیادی برای كشورهای اسلامی به همراه خواهد داشت. بنابراین، بدون شك همزمان با ارتقاءكمیت تولید علم باید افزایش اثرگذاری اقتصادی و اجتماعی علم تولید شده هم مورد توجه قرار گیرد.

1397/02/03
12:49:40
5.0 / 5
4615
تگهای خبر: توسعه , علم , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum