علایم افسردگی پنهان در زنان چیست؟

علایم افسردگی پنهان در زنان چیست؟

یک روانشناس با اشاره به اینکه زنان حدودا ۲ برابر بیشتر از مردان درگیر افسردگی می شوند، به ˮافسردگی پنهانˮ در زنان اشاره نمود و در اینباره اظهار داشت: این زنان می کوشند که علایم افسردگی خویش را پنهان کرده و حقیقت های زندگی خویش را نپذیرند و چون اصطلاحا همواره نقابی از شادی و شادمانی بر چهره دارند تشخیص افسردگی آنها هم به سادگی ممکن نیست.


گوهر یسنا انزانی در گفتگو با ایسنا، به بیان تفاوت های افسردگی با افسردگی پنهان در زنان پرداخت و اظهار نمود: افسردگی مثل یک سرماخوردگی روانی است اما در عین حال مدت آن همانند سرماخوردگی کوتاه نیست و متوسط طول درگیری افراد با افسردگی می تواند ۹ ماه باشد. در واقع افسردگی شایع ترین بیماری روحی است که امکان دارد افراد به علل مختلف فرهنگی و یا ترس از دست دادن موقعیت شغلی و... از بیان و درمان آن اجتناب کنند.
این روانشناس اعتقاد دارد که افسردگی درد روانی، جسمی و احساسی است که حس غمگینی، خشم، ترس و تنفر را در افراد بالا می برد و نشانه های متفاوتی همچون بد اشتهایی، کم اشتهایی، کندی روانی و حرکتی، بدبینی به آینده، افزایش و کاهش وزن، پرخوابی و کم خوابی، از دست دادن علاقه به فعالیت ها، دلسردی و بدبینی به آینده و نا امیدی و... دارد که اگر این علایم بیشتر از دو هفته ادامه یابند نشان از افسرده شدن افراد می دهند.
به قول انزانی، زنان حدودا دو برابر بیشتر از مردان درگیر افسردگی می شوند. همینطور امکان دارد افسردگی در حوالی بلوغ دختران یعنی حوالی ۱۴سالگی و نزدیک به عادت ماهیانه زنان، دوران یائسگی زنان، دوران حاملگی و یا بعد از زایمان به علت تغییرات جسمی شدت پیدا کند.
وی افزود: اصولا در فصول پاییز و زمستان و بخصوص ماه های دی و بهمن افسردگی شدت بیشتری دارد و از طرفی به صورت کلی به نظر می آید افسردگی در مراحل گذار زندگی مثل سالمندی، فرزندآوری، بلوغ و یا تغییر در منزل، ماشین، شغل و غیره می تواند در زنان افزایش یابد. همینطور زنان متاهل و خانمهایی که فرزندان کوچک دارند و یا مطابق با زنانگی خود زندگی نکرده با آن کنار نمی آیند افسردگی بیشتری را تجربه می کنند.

شاد یا افسرده؟
این روانشناس در ادامه سخنان خود درباره افسردگی پنهان در زنان خاطرنشان کرد: این زنان می کوشند که علایم افسردگی خویش را پنهان کنند. نقابی از شادی و شادمانی بر چهره دارند و مشکلات و حقیقت زندگی خویش را نمی پذیرند. همینطور تلاش می کنند تمام ارتباطات، تماس ها و حتی مهمانی های خویش را بدون دلیل خاصی بر هم زنند و در آنها شرکت نکنند. این افراد طبق منطق بیش از حد ای رفتار می کنند و تلاش می کنند در ظاهر نشان دهند که به آینده و زندگی خوشبین هستند در حالیکه در اغلب موارد این گونه نیستند. در عین حال هیچ کمکی از مشاور و یا همسر و خوانده خود نمی گیرند و خشم، رنج و درد بالایی را تحمل می کنند. این افراد یاد گرفته اند که احساسات خویش را ماهرانه پنهان کنند و ازاین رو به سادگی قابل تشخیص نیستند.

بی مهری همسر و افزایش افسردگی
انزانی صمیمیت در ارتباطات فردی و خانوادگی را برای زنان بسیار مهم دانست و با اشاره به اینکه اگر زنان از جانب همسر خود حس بی ارزش بودن دریافت نمایند به احتمال زیاد درگیر افسردگی پنهان می شوند، اضافه کرد: روابط توام با بی مهری و عدم پشتیبانی از سوی همسر افسردگی پنهان را در زنان فزایش می دهد. خانمهایی که هم در خارج از منزل و هم در داخل منزل کار می کنند، مسئولیت بیش از حد ای بر دوش آنها است و در عین حال از جانب همسرشان مورد تحقیر، سرزنش و انتقاد بیش از اندازه قرار می گیرند مستعد درگیری با افسردگی پنهان هستند. در واقع مادران خسته از کارهای بی انتها منزل که انتظارات غیر واقع بینانه از خود دارند، با جملات کلیشه نظیر این که باید خویش را فدای خانواده کرد و یا این که باید در تمام شرایط چاره مشکلات را دانست هم بیشتر درگیر افسردگی پنهان می شوند. مادرانی که مسئولیت بیش از حد دارند، کار منزل به آنها فشار می آورد و برای کارهای بی پایانی تلاش می کنند که برایشان پرارزش نیست و همواره ترس از دوست داشتنی نبودن و از دست دادن افراد را دارند، افسردگی پنهان بیشتری را تجربه می کنند.
به گفته این روانشناس، زنان درگیر افسردگی پنهان معمولاً مراقبت از دیگران و رفع نیاز اعضا خانواده را در اولویت خود قرار می دهند، این زنان تلاش می کنند همانند مادران خود ضعیف نباشند و وجهی از مادر را که در درون خود می بینند؛ سرکوب می کنند.
او همینطور این را هم اظهار داشت که پدران سلطه گر و مادران سلطه پذیر می توانند افسردگی را در دختران خود بیشتر کنند و در واقع هرچه افراد در خانواده های نا امن با سبک فرزندپروری نا ایمن بزرگ شوند مستعد درگیری با افسردگی پنهان هستند.
انزانی اضافه کرد: اگر رابطه مادر و فرزند از شش ماهگی تا سه سالگی از نوع دلبستگی نا ایمن باشد امکان دارد افسردگی پنهان را شدت دهد. از طرفی برای زنان صمیمت در ارتباطات و احتیاج به رابطه محبت آمیز و پشتیبانی از سوی همسر بسیار اهمیت دارد و اگر از جانب همسر حس بی ارزشی به آنها منتقل شود، افسردگی پنهان آنها هم شدت می گیرد. همینطور خانواده هایی که دختر خویش را طرد می کنند ناخواسته منجر به شدت بخشیدن به افسردگی پنهان در این دختران می شوند.

با زنانگی خود آشتی کنید
این روانشناس با اشاره به اینکه افراد درگیر افسردگی پنهان معتقدند افسرده شدن بهتر از پذیرفتن حقیقت است و این امر در واقع نقطه کور افسردگی است، تصریح کرد: ما همواره به افراد سفارش می نماییم سالی یک بار ارزیابی های روانشناسی را انجام دهند. بهتر است زنان در یک گروه درمانی عضو شوند تا در آنجا مشکلاتشان درک شود. زنان باید تلاش کنند شریک زندگی خویش را به خوبی انتخاب و مهارت های زندگی را یاد بگیرند. خانم ها نیازمند دوستان بیشتر و حرف زدن بیشتری هستند و باید در این راستا محرم رازی داشته باشند. زنان باید با زنانگی خود آشتی کنند چونکه هرچقدر آنرا بیشتر بپذیرند افسردگی پنهان در آنها کاسته می شود. افراد درگیر افسردگی پنهان باید تلاش کنند محدودیت ها، خصوصیت ها و توانمندی های مثبت و منفی خویش را بشناسند و چاره هایی پیدا کنند تا ترسهای خویش را حل کنند. خوش بین باشند، احساسات خویش را بیان کرده و خطاهای فکری خویش را با کمک مشاور پیدا کنند.
او در آخر سفارش کرد: زنان درگیر افسردگی پنهان می توانند با ایجاد تغییرات کوچک در زندگی و ظاهر خود، انجام تکنیک های شکرگزاری، شرکت در کلاسهای مورد علاقه، شرکت در کارهای عام المنفعه و خیرانه و نوشتن اقدامات و کارهای مثبت خود بر افسردگی پنهان غلبه کنند. متاسفانه مردم ما در چنین شرایطی خود سرانه و به سرعت به درمان های دارویی روی می آورند در حالیکه در چنین شرایطی حتما باید با مشاوران و روانشناسان مشورت کنند.



1400/09/07
13:51:29
5.0 / 5
603
تگهای خبر: شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum