آثار مثبت شیردهی بر سلامت مادران و نوزادان
به گزارش انجمن پارسیان، تغذیه با شیر مادر می تواند هر سال زندگی تعداد زیادی از کودکان زیر ۶ ماه را نجات دهد و البته خطر ابتلای مادران به سرطان های سینه و تخمدان، دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی را هم کم کند.
به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، تغذیه با شیر مادر روشی بی نظیر برای تغذیه شیرخواران است. دوران شیرخواری حساس ترین مرحله از مراحل رشد و تکامل کودک است و در این دوران شیر مادر تأمین کننده نیازهای غذایی و مواد ایمنی بخش لازم برای شیرخوار است.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، شیر مادر کاملا برای تأمین نیازهای تغذیه ای و ایمونولوژیکی کودک طراحی شده و می تواند فواید مختلفی برای مادر و کودک داشته باشد که شامل موارد زیر است:
_ شیر مادر تغذیه ایده آلی برای نوزادان است: سفارش ها بر اینست که نوزادان حداقل تا ۶ ماه شیر مادر را دریافت نمایند. پس از آن، تا یک سالگی و در کنار سایر مواد غذایی میتوان تغذیه با شیر مادر را ادامه داد. شیر مادر شامل تمام ریزمغذی هایی است که کودک تا شش ماه اول زندگی به آنها نیاز دارد. در نخستین ساعات تولد کودک، سینه مادر مایع غلیظ و زردرنگی به نام آغوز تولید می کند که سرشار از پروتئین است و قند کمی دارد. خوردن آغوز به بهبود سلامت دستگاه گوارش کودک کمک می نماید.
_ شیر مادر حاوی پادتن های مهم است: شیر مادر بویژه آغوز حاوی آنتی بادی هایی است که کودک برای مبارزه با ویروس ها و باکتری ها به آنها نیاز دارد. هنگامی که مادر در معرض ویروس ها و باکتری ها قرار دارد، بدنش آغاز به تولید آنتی بادی می کند و این آنتی بادی ها از راه شیر دادن، به بدن کودک راه می یابند. ایمونوگلوبین A موجود در کلستروم یا همان شیر آغوز و شیر مادر از آلرژی کودکان پیشگیری می کند. این ایمونوگلوبولین با ایجاد یک لایه محافظ در بینی، گلو و دستگاه گوارش کودک، از بیمار شدن او جلوگیری می کند. تحقیقات نشان می دهد کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند، بیشتر در معرض ذات الریه، اسهال و عفونت ها قرار می گیرند.
_ تغذیه با شیر مادر خطر بیماری ها را کاهش می دهد: تغذیه با شیر مادر دارای یک فهرست چشم گیر از فواید سلامتی است و خطر مبتلا شدن به خیلی از بیماری ها را در کودک همچون عفونت گوش میانی، عفونت های دستگاه تنفسی، سرماخوردگی، عفونت های روده، صدمه به بافت روده، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، بیماری های آلرژیک، بیماری سلیاک، بیماری التهابی روده، دیابت و سرطان خون در دوران کودکی را می کاهد. علاوه بر این، به نظر می آید اثرات حفاظتی شیردهی در کل دوران کودکی و حتی در بزرگسالی ادامه دارد.
_ شیر مادر، وزن نوزاد را در محدوده سالم نگه می دارد: تغذیه با شیر مادر سبب افزایش وزن سالم و پیشگیری از چاقی کودکان می شود. تحقیقات نشان می دهد که نرخ مبتلا شدن به چاقی در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می کنند، ۱۵ تا ۳۰ درصد پایین تر از سایر نوزادان است. مدت زمان شیردهی هم مهم می باشد چونکه هرماه شیردهی، خطر چاقی فرزندتان در آینده را ۴ درصد می کاهد. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می کنند، باکتری های مفید روده بیشتری دارند. تعداد این باکتری ها بر ذخایر چربی بدن تأثیر می گذارد. همینطور نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، نسبت به سایر نوزادان، دارای هورمون لپتین بیشتری هستند. لپتین یک هورمون کلیدی برای تنظیم اشتها و ذخیره چربی است.
_ تغذیه با شیر مادر امکان دارد کودکان را باهوش تر کند: تحقیقات نشان می دهد که تفاوت هایی در مغز کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند و سایر نوزادان وجود دارد. این تفاوت امکان دارد به علت صمیمیت جسمی بین مادر و نوزاد، لمس و تماس چشمی مادر و نوزاد باشد. احتمال بروز مشکلات رفتاری و یادگیری این نوزادان در بزرگسالی کمتر می شود.
فواید شیردهی برای مادران _ تغذیه با شیر مادر می تواند به شما در کاهش وزن کمک کند: تغذیه با شیر مادر، نیاز مادر به دریافت کالری را بیشتر می کند. به علت تغییرات هورمونی، در سه ماهه اول پس از زایمان، زنان گرفتار اشتهای بیشتر شده و افزایش وزن پیدا می کنند اما پس از گذشت این سه ماه، آنها به احتمال زیاد شاهد افزایش چربی سوزی خواهند شد. به صورتی که ۳ تا ۶ ماه پس از زایمان، مادرانی که شیر می دهند، نسبت به مادرانی که شیر نمی دهند وزن بیشتری از دست خواهند داد. نکته مهم اینست که رژیم غذایی سالم و ورزش را نباید برای کاهش وزن فراموش کرد چه فرآیند شیردهی برقرار باشد و چه متوقف شود.
_ مادران شیرده، کمتر افسرده می شوند: خطر مبتلا شدن به افسردگی بعد از زایمان بسیار رایج است. این بیماری ۱۵ درصد از مادران را درگیر می کند. به نظر می آید زنان شیرده در مقایسه با سایر مادران کمتر گرفتار این نوع افسردگی می شوند. تغییرات هورمونی با روند شیردهی، خطر مبتلا شدن به این نوع افسردگی را می کاهد. یکی از مهم ترین این تغییرات، افزایش میزان اکسی توسین در هنگام تولد و شیردهی است. اکسی توسین اثرات طولانی مدت ضد اضطرابی دارد.
_ مادران شیرده، کمتر به بیماری مبتلا می شوند: به نظر می آید فرآیند شیردهی از مادران در مقابل مبتلا شدن به سرطان های سینه و تخمدان، سندرم متابولیک، بیماری های قلبی و سایر مشکلات سلامتی محافظت می کند. شیردهی برای مدت یک تا ۲ سال، خطر مبتلا شدن به فشار خون بالا، آرتریت، چربی خون بالا و دیابت نوع ۲ را می کاهد.
منبع: انجمن پارسیان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب