مقالات محققان ایرانی در مورد اختلال استرس بعد از سانحه چه می گوید؟

مقالات محققان ایرانی در مورد اختلال استرس بعد از سانحه چه می گوید؟

انجمن پارسیان: در مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی 569 مقاله علمی با موضوع PTSD یا اختلال استرس بعد از سانحه بررسی شده است.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID)، اختلال استرس بعد از سانحه یا PTSD یک بیماری روانی است که بعد از تجربه یا مشاهده یک رویداد تروماتیک شدید مانند جنگ، سوختگی، انفجار، بلایای طبیعی یا تصادفات در فرد ایجاد می شود. این اختلال می تواند نه فقط بر فردی که مستقیماً درگیر حادثه بوده، بلکه بر اطرافیان نزدیک او نظیر همسر یا فرزندان نیز تأثیر بگذارد.
مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID) به عنوان پایگاه جامع نشر و تحلیل مقالات علمی در ایران با بررسی ۵۶۹ مقاله علمی با موضوع PTSD ابعاد مختلف اختلال استرس بعد از سانحه را مورد بررسی قرار داده است. این تحلیل که تمامی تعاریف، درمان ها و نکات در رابطه با PTSD را از مقالات نمایه شده در SID استخراج کرده است، بینش های عمیقی را در مورد این اختلال روانی عرضه می کند.

بررسی ها نشان میدهد که نخستین مقاله در رابطه با استرس بعد از سانحه درسال ۱۳۶۹ در SID نمایه شده است. تعداد مقالات در رابطه با PTSD درسال ۱۳۹۹ به اوج خود رسیده و به ۶۹ مقاله بالا رفته است، که یکی از دلیلهای اصلی این افزایش، شیوع همه گیری کووید-۱۹ و تأثیرات روانی آن بوده است. در این بین، بازتجربه رویداد (Re-experience) که شامل بازگشت به گذشته (فلاش بک)، کابوس های شبانه، و یادآوری های ناخواسته و دردناک از حادثه است، برانگیختگی بیش از اندازه (Hyper-arousal) که مشخصه آن بی قراری، بی خوابی، عصبانیت و حالت هوشیاری دائمی مغز است و اجتناب (Avoidance) که دوری کردن از مکان ها، افراد یا کارهایی که یادآور حادثه است، خاصیت ها و علائمی هستند که بر طبق داده های SID درباب PTSD استخراج شده است.
جنگ تحمیلی، بمب گذاری ها و سوختگی های ناشی از حوادث نیز همچون موضوعات محوری مقالات PTSD در ایران هستند، که با بررسی مقالات مختلف در این مورد، تعدادی از مهم ترین رویکرد های این مطالعه ها اینطور مطرح می شود:
- مقایسه اثربخشی آموزش شناختی-رفتاری و طرح واره درمانی برای همسران جانبازان PTSD: این مطالعه نشان داد که هر دو روش در کاستن علائم ترومای ثانویه در همسران جانبازان مؤثر بوده اند.
- بررسی علایم PTSD در خردسالان پیش دبستانی بعد از بمب گذاری اهواز (۱۳۸۴): یافته های این مطالعه نگران کننده بود؛ ۶۲.۹۷ درصد از خردسالان مورد مطالعه علایم PTSD را نشان دادند که بر ضرورت حمایت روانی فوری از خردسالان در وضعیت بحرانی تاکید می کند.
- تأثیر درمان روانی-اجتماعی بر کیفیت زندگی افراد با PTSD ناشی از سوختگی: یک برنامه درمانی ۱۲ جلسه ای منجر به بهبود معنادار در ابعاد مختلف کیفیت زندگی (جسمی، روانی، اجتماعی، محیطی) بیماران سوخته شد.
- تأثیر روش های مختلف درمان PTSD بر حافظه کاذب: مقایسه اثربخشی دو روش EMDR (حساسیت زدایی و بازپردازش بوسیله حرکت چشم) و Debriefing نشان داد که گروه EMDR حافظه کاذب کمتری نسبت به دو گروه دیگر داشتند.
- مقایسه بازتوانی های بدنی، شناختی و ترکیبی برای بهبود حافظه و توجه در جانبازان PTSD: این مطالعه به بهبود حافظه و توجه در جانبازان منجر گردید. بررسی مقالات نمایه شده در SID.ir با موضوع استرس بعد از سانحه نشان میدهد که مشاوره و روان درمانی مؤثرترین راه حل برای افراد دچار PTSD است.
همچنین، جنگ به عنوان مهم ترین عامل ایجاد PTSD در مقالات ایرانی شناخته شده است که اهمیت پرداختن به سلامت روان لطمه دیدگان جنگ و بحران را دوچندان می کند. این مطالعه که بر لزوم ادامه تحقیقات و توسعه روش های درمانی مؤثرتر برای مدیریت این اختلال روانی تاکید دارد؛ بهترین درمان های ذکر شده در مقالات PTSD را اینطور بیان می کند؛ باوجود این که انتخاب بهترین درمان برای PTSD به شرایط فردی بستگی دارد، اما بر طبق نتایج پژوهش ها، مواردی همچون درمان ترکیبی شناختی-ورزشی (بازتوانی ترکیبی) که نگاهی مؤثر در بهبود حافظه و توجه است، درمان EMDR (حساسیت زدایی و بازپردازش بوسیله حرکت چشم) برای مساعدت با کاهش خاطرات کاذب، طرح واره درمانی و شناختی-رفتاری (CBT) مؤثر برای کاستن علائم PTSD و ترومای ثانویه و درمان روانی-اجتماعی خصوصاً برای بیماران سوخته با PTSD که بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی به ارمغان می آورد؛ به عنوان مؤثرترین روش ها معرفی شده اند.
جهت دسترسی به مقالات در رابطه با موضوع «PTSD» و «استرس بعد از سانحه» می توانید این اصطلاح را در صفحه اصلی پایگاه SID جستجو کنید
.

1404/04/09
09:58:59
5.0 / 5
20
تگهای خبر: آموزش , تحقیقات , توسعه , دانشگاه
این پست را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

انجمن پارسیان Parsian Forum