ارباب حلقه ها در نزدیک ترین فاصله به زمین زمان رصد زحل در ایران
به گزارش انجمن پارسیان، سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران اظهار داشت: سیاره زحل که به ارباب حلقه ها مشهور است، یکشنبه ۳۰ شهریور در وضعیت مقابله قرار می گیرد و در نزدیک ترین فاصله به زمین قرار خواهد داشت.
کاظم کوکرم در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با وضعیت رصد سیاره زحل در ایام پیش رو توضیح داد: تقریبا حدود هر سال یکبار زمین، سیاره زحل و خورشید در شرایطی قرار می گیرند که مراکز این سه کره آسمانی روی یک صفحه و تقریبا در یک خط قرار می گیرند. در این وضعیت، زمین بین زحل و خورشید واقع می شود، مشابه حالت ماه گرفتگی که هفته گذشته داشتیم که زمین بین ماه و خورشید قرار گرفته بود، این دفعه اما زمین میان زحل و خورشید است.
سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران اضافه کرد: این حالت باعث می شود زحل در نزدیک ترین فاصله سالانه نسبت به زمین قرار بگیرد و از راه تلسکوپ بتوان قرص سیاره زحل را با اندازه ای بزرگ تر و جزئیات بیشتری مشاهده کرد.
کوکرم اشاره کرد: وقتی این وضعیت معروف به «مقابله» رخ می دهد، یعنی زحل از دید ناظران زمینی در مقابل خورشید قرار می گیرد، ایده آل ترین شرایط رصد این سیاره در طول سال فراهم می شود.
او توضیح داد: «مقابله» فقط جهت سیاراتی اتفاق می افتد که مدارشان بیرون تر از مدار زمین است، مانند مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون، در صورتیکه دو سیاره عطارد و زهره که مدارشان بین زمین و خورشید است، هیچگاه نمی توانند پشت زمین قرار بگیرند و به مقابله برسند.
کاظم کوکرم با اشاره به اینکه «مقابله زحل» یکشنبه ۳۰ شهریور رخ می دهد و در این روز مراکز سه جرم زمین، زحل و خورشید تقریبا روی یک خط قرار دارند، اضافه کرد: فاصله زحل تا زمین در این زمان حدود یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون کیلومتر از زمین است که نسبت به فاصله معمول، حدود ۲۰۰ میلیون کیلومتر زحل به زمین نزدیک تر است. این فاصله کمتر سبب می شود در شبهای مقابله و شبهای منتهی به آن، زحل بزرگ تر و شفاف تر دیده شود.
وی اضافه کرد: رصد زحل محدود به شب ۳۰ شهریور نیست و از حدود یک هفته پیش از آن تا حدود یک هفته بعد از آن، شرایط رصد سیاره بسیار ایده آل خواهد بود. بنابراین، حدود دو هفته یا حتی بیشتر فرصت وجود دارد تا علاقمندان بتوانند زحل را با وضوح و جزئیات بهتر ببینند. هر چه به روز ۳۰ شهریور نزدیک تر شویم، شرایط بهتر و ایده آل تر می شود. بنابرین روزهای پایانی شهریور و روزهای نخستین مهرماه بهترین زمان برای دیدن سیاره زحل است.
کوکرم همینطور تصریح کرد که سیاره زحل با حلقه های زیبای خود که از لبه دیده می شوند، به «عروس منظومه شمسی» و «ارباب حلقه ها» معروف است. در شرایط فعلی، حلقه ها در امتداد نزدیک به دید ناظر زمینی قرار دارند و پهنای حلقه ها به خوبی قابل مشاهده نیست، اما این وضعیت از لبه دیده شدن حلقه ها تا ۷ سال آینده تکرار نخواهد شد و از این نظر، منظره کنونی سیاره زحل بسیار ویژه و جالب است.
وی اضافه کرد: طی شبهای آینده، خیلی از مراکز فعال در حوزه نجوم و انجمن ها و گروههای نجومی کشور برنامه های رصد عمومی برای علاقمندان برگزار خواهند کرد، مشابه برنامه های ماه گرفتگی. لیست این برنامه ها تا پایان هفته منتشر خواهد شد. خلاصه اینکه کاظم کوکرم با اشاره به این که مقابله زحل یکشنبه ۳۰ شهریور رخ می دهد و در این روز مراکز سه جرم زمین، زحل و خورشید تقریباً روی یک خط قرار دارند، افزود: فاصله زحل تا زمین در این زمان حدود یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون کیلومتر از زمین است که نسبت به فاصله معمول، حدود ۲۰۰ میلیون کیلومتر زحل به زمین نزدیک تر است. کوکرم همین طور اشاره کرد که سیاره زحل با حلقه های زیبای خود که از لبه دیده می شوند، به عروس منظومه شمسی و ارباب حلقه ها مشهور است.
منبع: انجمن پارسیان
این پست را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست