معرفی برندگان نوبل شیمی

معرفی برندگان نوبل شیمی

به گزارش انجمن پارسیان، آکادمی سلطنتی علوم سوئد، جایزه نوبل شیمی سال 2026 را به هنری بی. کاگان و کنسو سوای اهدا کرد.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از مهر، این محققان برای کشف اثرات غیرخطی و خودکاتالیزی در سنتز آلی نامتقارن برنده نوبل ۲۰۲۶ شدند.
این محققان نشان داده اند که فرایندهای شیمیایی می توانند به انتخاب یکی از دو شکل آینه ای یک مولکول منجر شوند. برخی مولکول ها، همچون اسیدهای آمینه، در دو ساختار وجود دارند که تصویر آینه ای یکدیگر هستند؛ در عین حال، جانداران تقریبا به صورت انحصاری از یکی از این دو نوع استفاده می نمایند.
چگونگی تشکیل این عدم تقارن شیمیایی، یکی از معماهای دیرینه علم شیمی به شمار می رفت که هانری کاگان و کنسو سوآی به علت یافتن چاره ای برای این معما برنده نوبل شیمی ۲۰۲۶ شدند.
هانری کاگان متولد ۱۹۳۰ میلادی و استاد بازنشسته دانشگاه پاریس-سود فرانسه است. او بعنوان یکی از پیشگامان حوزه کاتالیز نامتقارن شناخته می شود. اکتشافات او تاثیرات وسیع و عمیقی برصنعت داروسازی داشته است. وی در سال ۲۰۰۱ میلادی برنده جایزه ولف در حوزه شیمی و در سال ۲۰۰۲ برنده جایزه ریوْجی نویوری شد.
کنسو سوای ژاپنی متولد ۱۹۵۰، شیمیدان آلی است. او مدرس دانشگاه در گروه شیمی کاربری دانشگاه علوم توکیو است. وی در دانشگاه توکیو تحصیل کرده و مدرک دکترای خویش را در رشته سنتز آلی دریافت کرد وی پژوهش پسادکتری خویش را زیر نظر ارنست ال الیل در دانشگاه کارولینای شمالی گذراند. حوزه های پژوهشی او شامل سنتز نامتقارن و انانتیوانتخابی، خودکاتالیزی نامتقارن و خاستگاه کایرالیته است.
همچنین «واکنش سوآی» که در آن آلکیلاسیون پیریمیدین-۵-کربالدهید با بهره گیری از دی ایزوپروپیل روی به انجام می رسد، به افتخار او نام گذاری شده است.
سوآی همینطور بعنوان استاد مدعو در دانشگاه های گوناگونی همچون ESPCI پاریس، دانشگاه کیوشو، دانشگاه واسدا، دانشگاه استراسبورگ و دانشگاه جیلین فعالیت نموده است.
سال گذشته هم سوسوموکیتاگاوا از دانشگاه کیوتو ژاپن، ریچارد ازبورن از دانشگاه ملبورن استرالیا و عمر یاغی از دانشگاه کالیفرنیا برکلی در سال ۲۰۲۵ میلادی برای توسعه چارچوب های فلزی-آلی (MOFs) بعنوان برندگان نوبل شیمی عرضه شدند.

اکتشافات او تاثیرات وسیع و عمیقی برصنعت داروسازی داشته است. وی در دانشگاه توکیو تحصیل کرده و مدرک دکترای خود را در رشته سنتز آلی دریافت کرد وی پژوهش پسادکتری خود را زیر نظر ارنست ال الیل در دانشگاه کارولینای شمالی گذراند.

منبع:

1405/07/19
12:20:57
0.0 / 5
8
تگهای خبر: انجمن , تحصیل , توسعه , دانشگاه
این پست را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum