واحد تحقیقات قارچ در پژوهشكده سبزی و صیفی كشور شروع به كار كرد

واحد تحقیقات قارچ در پژوهشكده سبزی و صیفی كشور شروع به كار كرد

انجمن پارسیان: واحد تحقیقات قارچ از امروز چهارشنبه در موسسه علوم باغبانی و پژوهشكده سبزی و صیفی كشور به طور رسمی شروع به كار كرد.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایرنا مدیر گروه كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد كشاورزی در دومین نشست هم اندیشی تحقیقات قارچ خوراكی كشور در سوم شعبان دزفول اظهار داشت: پرداختن به مسایل و مشكلات حوزه پرورش قارچ با هدف توجه به امنیت غذایی كشور لازم است چونكه در جلب سرمایه، صادرات، ارزآوری و اشتغالزایی تاثیر بسزایی دارد و می تواند در ارزآوری برای واردات كالاهای اساسی كشور موثر باشد.
غلامرضا تقوی اضافه كرد: در صورتی كه در شرایط اقتصادی كنونی سرمایه ها به سمت ارز پیش می روند باید كوشش كرد این سرمایه ها را در جهت تولید قارچ و امنیت غذایی كشور به كار گرفت.
وی گفت: باید با ابزار تحقیقات آمادگی لازم برای شكار فرصت ها و مقابله با تهدیدها را داشته باشیم بدین منظور از
امروز به صورت رسمی واحد تحقیقات در زمینه قارچ را راه اندازی می نماییم كه در امتداد عملیاتی كردن این امر محققانی جذب شدند.
وی با اشاره به اینكه مشكل مكان و جایگاه برای تجهیز توسط واحد تحقیقات در پژوهشكده سبزی و صیفی رفع شد، اضافه كرد: ساختار، زیرساخت ها و تقاضا مهیا بوده و امید است با هدف اقتصادی كردن واحدهای تولیدی، تامین نهاده های موردنیاز و افزایش صادرات این واحد تحقیقاتی پیش رود.
مدیر گروه كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد كشاورزی تولید قارچ را یكی از مولفه های تامین امنیت غذایی دانست و اظهار داشت: ضایعات بخش كشاورزی در روند تولید قارچ مورد استفاده قرار می گیرند پس بدین منظور دومین نشست هم اندیشی درباب بررسی مشكلات و مسایل قارچ در كنار محققان، مجریان و پژوهشگران در دزفول برگزار و اولویت ها ذكر شد.
وی اضافه كرد: تولیدكنندگان و در راس آن بخش خصوصی و تولیدكنندگان بخش خصوصی نیازهای خودرا در این نشست بیان نمودند و نشان دادند بخش خصوصی با برنامه و مطالبه گر است پس مسئولان باید پاسخگو باشند و برای رفع نیازها، درخواست ها و تقسیم كار اقدام و به تعهدات خود عمل كنند.
تقوی با اشاره به اینكه احداث مركز تحقیقاتی قارچ با كمترین صرف هزینه اعتبار دولتی همراه می باشد، ابراز امیدواری كرد در آینده شاهد نتایج خوب احداث این مركز باشیم.

** تنوع بخشی به تولید قارچ یكی از اولویت های تحقیقاتی است
رئیس پژوهشكده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد كشاورزی باز به اهمیت پرورش قارچ و نقش آن در استفاده بهینه از آب اشاره نمود و اظهار داشت: قارچ محصولی است كه در تمام فصول سال تولید میگردد و با 25 لیتر آب می توان یك كیلوگرم قارچ تولید كرد این درحالی است كه برای تولید یك كیلوگرم سیب زمینی 630 لیتر آب نیاز است.
محسن خدادادی به وضعیت تولید قارچ در دنیا اشاره نمود و اضافه كرد: چین، ایتالیا، آمریكا، هلند و لهستان بالاترین میزان تولید قارچ در دنیا را دارند و ایران در رتبه هفتم قرار دارد و متاسفانه صادرات كشور ایران باز بسیار ناچیز است.
وی نبود تنوع در انواع كشت را از مشكلات مهم در پرورش قارچ كشور دانست و گفت: این امر باید در اولویت تحقیقات صنعت قارچ قرار گیرد.
خدادادی اضافه كرد: استان های تهران، البرز، اصفهان و خراسان رضوی در تولید قارچ در كشور در رتبه های اولیه هستند و 50 درصد قارچ كشور در استان های تهران و البرز تولید میگردد.
وی با اشاره به اینكه فرآوری قارچ در كشور مغفول مانده است، اظهار داشت: باید فكری برای خاك پوشی قارچ شود و تحقیقاتی در زمینه كاهش ضایعات صورت گیرد.

** خاك پوششی و بیماری ها چالش های قارچ كاران كشور است
رئیس پژوهشكده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد كشاورزی بیان كرد: باید روی صادرات و صادرمحور كردن قارچ در كشور كار شود كه در این خصوص تنوع بسته بندی لازم است.
وی با اشاره به اینكه در زمینه تحقیقات قارچ در كشور عقب هستیم، اضافه كرد: 37 محصول در پژوهشكده سبزی و صیفی برای پژوهش وجود دارد كه قارچ باز امروز به این پژوهش ها افزوده شد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدكنندگان قارچ خوراكی كشور باز اظهار داشت: اولین چالش ما در كشور در زمینه قارچ، ژنتیك قارچ است كه امیدواریم در آینده در بهبود ژن قارچ و ماندگاری آن پژوهش هایی صورت گیرد.
محمد حسن افشار اضافه كرد: تولید كمپوست (بستر غذایی قارچ) با وجود تكنولوژی واحد تولید با جابجا شدن از یك واحد به واحد دیگر متفاوت می باشد و در آینده خاك پوششی قارچ بعنوان یكی از چالش های قارچ كاران كشور تبدیل خواهد شد كه باید در این خصوص چاره اندیشی شود.
وی اظهار داشت: خاك پوششی قارچ در جنگل ها وجود دارد ولی به دلایل زیست محیطی اجازه بهره برداری از این منابع را نداریم پس باید فكری كرد تا كمپوست مصرفی به چرخه تولید بازگردد و بعنوان خاك پوششی استفاده گردد كه این فعالیت حالا در شركت جلگه دز دزفول انجام میگردد.
افشار بیماری ها را چالش دیگر قارچ كاران كشور عنوان نمود و اضافه كرد: این بیماری ها خسارت های هنگفتی به قارچ كاران وارد می كنند به صورتی كه در بعضی موارد بیماری ها 50 درصد راندمان تولید قارچ را كم می كنند ضمن اینكه در فصل گرم سال باز راندمان تولید كاسته می شود.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقاتی فنی مهندسی كشاورزی باز با اشاره به اینكه تحقیقات در زمینه قارچ نیازمند همت گروهی است، اظهار داشت: تعداد یكهزار و 789 نوع قارچ خوراكی و 789 نوع قارچ دارویی در دنیا شناسایی شده است.
اصلان عزیزی اضافه كرد: 75 درصد قارچ دنیا در چین تولید میگردد و این كشور از این طریق 3.48 بیلیون دلار سالانه صادرات دارد كه این میزان از كل صادرات نفتی ما بیشتر است.
وی به بخشی از اولویت های تحقیقات قارچ در كشور اشاره نمود و اظهار داشت: معرفی مواد جایگزین غلات در تولید اسپان، معرفی روش های كنترل بیولوژیك آفات و بیماری ها در كشت قارچ، معرفی بسته هوشمند برای بسته بندی ها و جداسازی مواد موثر از ضایعات قارچ برای مصارف دارویی و غذایی را از اولویت های تحقیقاتی در زمینه قارچ در كشور می باشند.
وی اضافه كرد: تحقیقات در زمینه قارچ جزو سرمایه های دولتی هستند كه هزینه آنها توسط دولت تامین میگردد.

** 12 تقاضای راه اندازی واحد پرورش قارچ در خوزستان بررسی گردید
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان باز در این نشست اظهار داشت: امسال 12 تقاضای راه اندازی واحد پرورش قارچ در مناطق روستایی استان خوزستان نمایش و پنج طرح سپس بررسی كارشناسان تصویب گردید.
محمد قاسمی نژاد اضافه كرد: پرورش قارچ در استان خوزستان از سال 78 با همت برادران اسلامی در دزفول شروع شد و هم اكنون حدود 6 هزار و 300 تن قارچ در هشت واحد و 166 سالن تولید میگردد.
وی با اشاره به اینكه امسال 12 واحد اشتغال روستایی در حوزه پرورش قارچ در استان خوزستان نمایش شد، گفت: پنج طرح از این تعداد تصویب و 2 واحد با 17 میلیارد و 400 میلیون ریال هزینه با هدف تولید 530 تن قارچ شروع شد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان اضافه كرد: قارچ می تواند الگویی برای توسعه بخش كشاورزی با عنایت به شرایط خشكسالی و پیش روی به سمت بهره وری بالا باشد كه حداقل مصرف آب را دارد.
وی با اشاره به موانع و مشكلات موجود در زمینه تولید و پرورش قارچ در استان خوزستان اظهار داشت: نبود تثبیت امنیت مشتری، مكانیزه نبودن برخی واحدهای پرورش قارچ و تامین خاك پوششی همچون مشكلات قارچ كاران است كه این نشست بمنظور ارتقای كمی و كیفی تولیدات كشاورزی و مواد غذایی موردنیاز جامعه برگزار شده است.
قاسمی نژاد اضافه كرد: رشد روزافزون جمعیت در دنیا و تقاضای مستمر مواد غذایی بیشتر در كشور نیازمند تحول در بخش كشاورزی بوده و تنوع كمیت و كیفیت در مدت زمان كوتاهی برای آن لازم است.
وی با اشاره به اینكه طبق تحقیقات دانش سنتی در كنار فناوری می تواند به پیروزی تولید كننده منجر شود، اظهار داشت: تابحال پژوهش های زیادی در زمینه به زراعی، به نژادی، عوامل لطمه رسان، راه اندازی باغات، گیاه شناسی، ماشین آلات، تاسیسات آبیاری و دیگر موارد انجام شده است كه باید بر پایه تحقیقات كاربردی باشند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان اظهار داشت: استان خوزستان 4.6 میلیون هكتار وسعت و حدود 4.5 میلیون نفر جمعیت دارد؛ این استان یك میلیون هكتار جنگل، 2، 5 میلیون هكتار مرتع و نیم میلیون هكتار بیابان دارد.
وی با اشاره به اینكه ارتفاع از سطح دریا در خوزستان از 2 متر تا سه هزار و 600 متر استو پنج شرایط اقلیمی دارد، اضافه كرد: خوزستان 2.3 میلیون هكتار زمین مستعد كشاورزی دارد كه 1.3 میلیون هكتار آن در چرخه تولید قرار گرفته است.
قاسمی نژاد تعداد بهره برداران استان خوزستان در حوزه كشاورزی را حدود 190 هزار نفر با تولید 138 محصول زراعی و باغی و 8.7 میلیون واحد دامی دانست و اظهار داشت: 16 درصد كل محصولات كشاورزی كشور در خوزستان تولید می شوند.
وی افزود: استان خوزستان در تولید محصولات زراعی باغی، تولید میگو با ركورد تولید 17 تن در هكتار، تولید گل مریم، خرید گندم، تولید محصولات صنعتی با 8.6 میلیون تن، تولید بذر گندم و هیبرید كلزا مقام نخست كشور را دارد.
وی اضافه كرد: خوزستان مقام دوم تولید خرما و مقام نخست صادرات خرما در كشور را به خود مختص كرده است.
سطح باغات استان خوزستان61 هزار و 523 هكتار است كه 80 درصداین باغات بارور است.
7278/3022


1397/10/13
13:40:02
5.0 / 5
4302
تگهای خبر: تحقیقات , تكنولوژی , توسعه , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
انجمن پارسیان Parsian Forum