پیشبینی زلزله از روی فسیل موجودات دریایی

پیشبینی زلزله از روی فسیل موجودات دریایی

به گزارش انجمن پارسیان، پیشبینی احتمال و شدت وقوع زمین لرزه مهم می باشد و حال محققان نیوزلندی پی برده اند که فسیل موجودات کوچک دریایی در این حوزه نقش مهمی ایفا می کنند.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از نیواطلس، برای پیشبینی زلزله به سختی میتوان همه عوامل را در نظر گرفت. محققان نیوزلندی حالا عاملی را کشف کرده اند که قبلاً نادیده گرفته شده بود و می تواند شدت زلزله ها را تحت تاثیر قرار دهد. این عامل فسیل های موجودات دریایی کوچک است.
منطقه فرورانگی هیکورانگی بزرگترین خط گسل نیوزلند است که از ساحل شرقی آن می گذرد. این گسل مرز بین اقیانوس آرام و استرالیا را مشخص می کند. حرکات صفحات این گسل بر روی هم سبب می شود که در این منطقه برخی زمین لرزه های قدرتمند شکل بگیرند و بنابراین زمین لرزه های ۸ ریشتری در این بخش از جهان در طول تاریخ ثبت شده است.
بررسی دقیق تر منطقه فرورانش برای پیشبینی زمین لرزه ها ضروری می باشد، اما موقعیت و عمق گسل مذکور در دریا این امر را دشوار می کند. بنابراین، برای مطالعه جدید، محققان دانشگاه ویکتوریا ولینگتون استرالیا، سنگ های آهک، گل سنگ و سیلتستون را در نزدیکی خشکی بررسی کردند.
آنها مقادیر زیادی کلسیت را یافتند که یک ماده معدنی کربنی معمولی شکل گرفته از پوسته موجودات ریز و باستانی دریایی است. اگر مقادیر کافی از کلسیت در آب حل شود، می تواند مانند ماده ای روان کننده برای تشدید حرکت صفحات گسل ها عمل کند و به آنها اجازه دهد به سادگی بدون ایجاد زمین لرزه های قابل توجه در سطح آب بر روی هم بلغزند. اما اگر این ماده در آب حل نشود، خط گسل را قفل کرده و باعث ذخیره سازی انرژی می شود که در نهایت در چارچوب یک زلزله بزرگ تر آزاد می شود.
دکتر کارولین بولتون، نویسنده اصلی این تحقیق، اظهار داشت: «کلسیت زمانی که تحت فشار زیاد بوده و در دماهای پایین تر است، سریع تر حل می شود. اما با بالا رفتن دما مثلا در عمق زمین، حل شدن آن سخت تر می شود. در ناحیه فرورانش، دما آهسته تر از روی سطح زمین افزایش می یابد؛ فقط حدود ۱۰ درجه سانتیگراد در هر کیلومتر. ازاین رو گسل واقعاً نسبت به کلسیت یا پوسته موجودات مرده دریایی قدیمی، حساس است. مقدار و رفتار کلسیت، بخش بزرگی از معمای بزرگی هر زمین لرزه ای را در آینده حل می کند.

1401/07/20
16:34:42
5.0 / 5
383
تگهای خبر: دانشگاه , محققان , مطالعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
انجمن پارسیان Parsian Forum