معدنچیان خودران در مغولستان آغاز به کار کردند
انجمن پارسیان: یک ناوگان متشکل از 100 کامیون برقی بدون راننده در معدن زغال سنگ در مغولستان به بهره برداری رسیده است که با هماهنگی هوش مصنوعی درحال اجرا بر روی شبکه 5G-A فعالیت می نمایند. انتظار می رود این پروژه رشد کند و ایمنی و کارآیی جدیدی را برای صنعت معدن زغال سنگ چین به ارمغان بیاورد.
به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، در حالی که اثرات منفی زیست محیطی زغال سنگ به خوبی شناخته شده است، این ماده هنوز به عنوان منبع سوخت در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
به نقل از نیواطلس، رشد جهانی مصرف زغال سنگ از حدود ۶ درصد در سال ۲۰۲۲ به حدود ۲.۲ درصد در سال ۲۰۲۳ کم شده است. اما در چین، هند و ویتنام، استفاده از این منبع انرژی در همین دوره با نرخ رشد به ترتیب ۶.۹ درصد، ۹.۹ درصد و ۲۵ درصد بالا رفته است. هند و چین حال ۷۱ درصد از مصرف جهانی زغال سنگ را می سازند، در صورتیکه چین هم اکنون ۱۲۸۰ میلیون تن در سال ظرفیت معدن جدید به وجود می آورد که تقریباً نیمی از ظرفیت جهان است.
بنابراین، منطقی است که چین بدنبال راه هایی برای ایمن تر، سبزتر و کارآمدتر کردن استخراج زغال سنگ باشد.
ناوگان هواننگ رویچی (Huaneng Ruichi)، یک مجموعه متشکل از ۱۰۰ کامیون برقی بدون سرنشین، بتازگی فعالیت خودرا در معدن روباز ییمین در مغولستان شروع است. این کامیون ها توسط غول انرژی چین، یعنی گروه هواننگ (Huaneng)، مستقر شده اند.
هر کامیون قادر به حمل حدود ۹۰ تُن زغال سنگ است و می تواند در دماهایی تا منفی ۴۰ درجه سانتیگراد کار کند. این کامیون های برقی به لطف اتصال ارائه شده بوسیله شبکه موبایل ۵G پیشرفته بطور هماهنگ کار می کنند. فناوری ۵G دارای سرعت انتقال داده سریع تر و تأخیر کمتر است، همانطور که از سرعت آپلود ۵۰۰ مگابیت در ثانیه و نرخ تأخیر ۲۰ میلی ثانیه ای این پروژه مشهود است. سرویس ابری رانندگی خودکار خودرو های تجاری، سیستم هوش مصنوعی که پردازش محل ها و عملیات کامیون های رباتیک را بر عهده دارد، توسط هواوی ارائه شده است.
در اطلاعیه ای از هواوی آمده است: هوانگ رویچی، به عنوان نخستین کامیون خودکار بدون کابین راننده در چین، ایمنی کارمندان را در اولویت قرار می دهد و آنها را از خطرات محیط های خشن دور نگه می دارد تا خطرات مرتبط را تا حد زیادی کم کند. حفظ ایمنی کارمندان و تجهیزات در عین حال بهبود راندمان در وضعیت کاری شدید مانند دمای انجماد در ارتفاعات بالا و باران شدید، برف و گرد و غبار، یک چالش اساسی است. پرداختن به چنین چالش هایی، الزامات بالایی را برای پردازش داده ها و قابلیت های همکاری سیستم به وجود می آورد.
نمایندگان گروه هوانگ می گویند که ناوگان هوانگ رویچی بزرگترین استقرار واحد کامیون های برقی معدن بدون راننده در جهان است و این وسایل نقلیه می توانند حدود ۲۰ درصد کارآیی در معدن را بهبود بخشند. این پروژه همین طور عنوان نخستین معدن روباز جهان را که با فناوری ۵G پیشرفته کار می کند، از آن خود کرده است. انتظار می رود این سیستم در نهایت از ناوگانی متشکل از ۳۰۰ دستگاه رباتیک پشتیبانی کند که در آینده به کار گرفته خواهند شد.
منبع: انجمن پارسیان
این پست را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست