جدا سازی ایزوتوپ های هیدروژن شده با فناوری نانو

جدا سازی ایزوتوپ های هیدروژن شده با فناوری نانو

انجمن پارسیان: تهران- عضو هیات علمی دانشگاه شهید رجایی با همكاری محققانی از انگلیس، آلمان و بلژیك موفق به عرضه روشی برای بررسی و جدا سازی ایزوتوپ های هیدروژن شده بدون نیاز به رآكتور شدند.


به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری، دكتر مهدی نیك عمل پژوهشگر برتر در رشته فیزیك در سال 1393 با همكاری این پژوهشگران، تابش باریكه ای از اتم های هیدروژن از میان نانوكانال های تولید شده از گرافن سفید را به لحاظ تجربی و نظری مورد بررسی قرار دادند. محقق ایرانی در این پژوهش كه در دانشگاه منچستر انگلیس انجام شد مسئولیت محاسبات كوانتومی را بر عهده داشت.
این پژوهشگر در مورد كاربرد نتایج حاصله از این تحقیق اظهار داشت: می دانیم كه خیلی از اتم ها دارای ایزوتوپ های مختلفی هستند. جدا كردن ایزوتوپ ها از باریكه حاوی ایزوتوپ های مختلف در دمای معمولی یكی از نیازهای قدیمی صنعت رادیو پزشكی است. رادیو ایزوتوپی یكی از كاربردهای پزشكی در جدا كردن ایزوتوپ هاست. در رادیو پزشكی ایزوتوپ ها به از بین رفتن سلول های سرطانی كمك می كنند. در این پژوهش روشی كاملاً جدید برای جدا كردن ایزوتوپ ها بدون نیاز به رآكتور عرضه شده است.
وی اضافه كرد: همان گونه كه صافی های با منفذهای میكروسكوپی، ذرات میكروسكوپی را جداسازی می كنند، صافی های نانومتری هم می تواند مولكول ها و اتم های با اندازه های متفاوت (در حد آنگستروم تا نانومتر) را جداسازی كند. اما به لحاظ نظری تفاوت این دو پدیده در ظهور اثرات كوانتومی در ابعاد آنگسترومی است. ما با كمك نظریه تابعی چگالی (DFT) یكی از قوی ترین ابزارهای محاسبات كوانتومی كنونی، توانستیم سد انرژی در برابر نفوذ و حركت پخشی هیدروژن و ایزوتوپی از آن را از میان كانال های نانومتری محاسبه نماییم.
هنوز كاملاً مشخص نمی باشد كه چقدر نظریه های موجود در توصیف دقیق جنبه های گوناگون مسئله موفق هستند، بااین حال DFT فعلاً بهترین ابزار برای بررسی رفتار اتم های سبك در این نانو كانال هاست.
نتایج این پژوهش پرارزش در قالب یك مقاله با عنوان Transport of hydrogen isotopes through interlayer spacing in van der Waals crystals در مجله معتبر Nature Nanotechnology با ضریب تأثیر 38.988 (سال 2018، صفحه 1) انتشار یافته است.
علمی**1023**1440


1397/01/29
22:49:10
5.0 / 5
4897
تگهای خبر: دانشگاه , علم , محققان , نانو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
انجمن پارسیان Parsian Forum