كنفرانس بین المللی رباتیك و مكاترونیك ؛
عرصه عرضه نوآوری ها در ربات های پزشكی و سامانه های كنترلی
انجمن پارسیان: تهران- ششمین كنفرانس بین المللی رباتیك و مكاترونیك با توجه بیشتر به ربات های پزشكی و بیولوژیكی و كنترل ربات ها میزبان آخرین دستاوردهای این حوزه است.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، رباتیك دانشی میان رشته ای از مهندسی است كه مهندسی مكانیك، مهندسی برق و كامپیوتر را شامل می گردد و طراحی، ساخت و استفاده از ربات را برای منظورهای مختلف در صنایع گوناگون یا حوزه های متنوعی مانند پزشكی، كار در منزل و نظایر آن دربر می گیرد.
اولین ربات صنعتی توسط جرج دوول و جوزف اینگلبرگر (دو مخترع و فیزیكدان آمریكایی) در سال 1959 ساخته شد، این ربات دو هزار كیلوگرم وزن داشت و با برنامه ای روی سطح مغناطیسی كنترل می شد، این صنعت از آن زمان علاقه مندان فراوانی داشته و روز به روز در پیشرفت بوده است.
ارزش بازار سیستم های رباتیك در سال 2015 حدود 40 میلیارد دلار آمریكا برآورد می گردد و بر مبنای پیش بینی های فدراسیون بین المللی رباتیك انتظار می رود تا سال 2019 بیشتر از یك میلیون و 400 هزار ربات جدید صنعتی در كارخانه ها و صنایع مختلف سراسر جهان در حال كار باشند.
دانشكده مكانیك دانشگاه علم و صنعت از روز گذشته، چهارشنبه دوم آبان، میزان ششمین كنفرانس بین المللی مكاترونیك و رباتیك با محوریت ربات های پرنده و زیرآبی، ربات های بیولوژیكی، رباتیك شناختی، ربات های همكار، ربات های موازی، ربات های كابلی، سیستم های كنترل، ربات های انسان نما، سیستم های هوشمند و رباتیك، پایداری ربات ها، سیستم های مكاترونیكی، شناسایی و مدل سازی، طراحی حركت و یادگیری، مكاترونیك نوری، ربات های احتمالاتی، ربات های تغییر شكل پذیر، رباتیك در توانبخشی، كنترل در رباتیك، ربات های خدمات رسان، رباتیك از دور، رباتیك در پزشكی، بینایی و رباتیك، ربات های سیار، ربات های میكرو و نانو و زمینه های پیشرفته در رباتیك و مكاترونیك هوشمند است.
این كنفرانس كه به همت انجمن رباتیك ایران، فرهنگستان علوم برگزار می گردد با نمایشگاهی به نام خلاقیت همراه می باشد كه به قول دبیر آن 25 تیم رباتیك دانش آموزی و دانشجویی در آن شركت كرده اند.
پیام زرافشان در این مورد توضیح داد: 40 تیم رباتیكی ایده های خویش را جهت شركت در این نمایشگاه ارسال كرده بود و پس از داوری اولیه، 25 تیم دانش آموزی و دانشجویی به مرحله نهایی راه یافتند.
وی افزود: تیم های حاضر بر مبنای 5 مولفه خلاقیت، عملكرد، تجاری سازی، عرضه و مستندات داوری می شوند و امروز (پنجشنبه، سوم آبان) در اختتامیه جوایزی به برترین تیم ها؛ شامل 17 تیم دانش آموزی و 8 تیم دانشجویی تعلق می گیرد.
***دانش رباتیك نیازمند حمایت بیشتر
دبیر علمی این همایش در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا هدف اصلی از برگزاری این همایش را طرح یافته ها و موضوعات جدید محققان در سال قبل دانست و اضافه كرد: كنفرانس امسال با مجموعه متنوعی از محورها برگزار می گردد و تاكید بیشتر روی روش های نوین در كنترل ربات، مدل سازی و ساخت ربات، رباتیك و مهندسی پزشكی و استفاده از ربات ها در توانبخشی، ربات های سیار، ربات های با حلقه بسته و موازی، ربات های حلقه باز برای جابجایی قطعات و بهینه سازی آنها در نشست های تخصصی است.
عضو هیات علمی دانشكده مهندسی مكانیك دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به این سوال كه چرا هنوز صنایع چندان از محصولات دانشگاهی رباتیك استفاده نمی كنند، افزود: وضعیت دو دهه قبل كشور در حوزه دانش رباتیك با امروز اصلا قابل مقایسه نیست؛ چونكه مثلا در دهه 70 این دانش بسیار محدود استفاده می شد و ناقص بود و حتی در نصب ربات ها در صنایع به افراد و تجهیزات بسیار آسیب زده می شد، ولی این دانش امروز به اندازه ای رشد كرده كه متخصصان می توانند ربات های خارجی را خود تعمیر كنند.
«محرم حبیب نژاد» افزود: اما در مورد اینكه بتوانیم ربات بومی ساخته باشیم امكان پذیر نشده است و در میانه این كار هستیم.
وی مهم ترین چالش صنعت رباتیك را حمایت های مالی ناكافی دانست و اظهار داشت: این صنعت بسیار هزینه بَر است و حمایت های فعلی برای توسعه سریع آن كافی نیست و انتظارات ما را تامین نمی كند.
به گفته حبیب نژاد، همینطور در بخش مقالات این كنفرانس از بین 142 مقاله تخصصی عرضه شده به دبیرخانه به زبان انگلیسی بعد از ارزیابی در 12 گروه تخصصی و با كمك بیشتر از 260 داور داخلی و بین المللی، 52 مقاله برای عرضه شفاهی انتخاب گردید كه در 12 نشست علمی و در طول كنفرانس عرضه می شود، علاوه بر آن 55 مقاله به صورت پوستر پذیرفته شده است.
آغاز به كار این كنفرانس همینطور شاهد حضور یك ربات بعنوان مجری همراه با مجری اصلی برنامه بود به نام پِپِر كه روی سن حاضر شد و توان حركت و حرف زدن به زبان های فارسی و انگلیسی داشت، دانش آموزان علاقه مند به حوزه رباتیك هم در 17 تیم دانش آموزی با عرضه ربات های خود شركت كرده بودند و برخی از مدارس هم دانش آموزان را برای بازدید از نمایشگاه به دانشگاه علم و صنعت آوردند.
علمی**9157** 1055
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب