پلیس: پیگیر پول كثیف در هنر هستیم

پلیس: پیگیر پول كثیف در هنر هستیم

به گزارش انجمن پارسیان مبارزه با مواد مخدر، وقتی از سطح خرد به كلان می رسد، عملیات مقابله، از حد یك تعقیب و گریز خیابانی و بام به بام چند خرده فروش با جاساز ۱۰ گرم و ۲۰ گرم هرویین و شیشه، به مبارزه با تركیب پیچیده ای از مجرمان جرایم سازمان یافته، تغییر چهره می دهد.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، «اعتماد» در ادامه نوشت: در جریان این تغییرات، همان گونه كه رده های اول و دوم دستگاه مقابله حذف می شوند و خرید و فروش اطلاعات و شنودهای شبانه روزی و ردزنی مبادلات سنگین، به دانه درشت های دستگاه مقابله واگذار می شود، حریفان آن طرف خط هم، جای خویش را به جاعلان حرفه ای و كهنه كارهای پولشویی و تاجران اوزان بالا می دهند و نیروهای مقابله، حالا باید به جای خالی كردن جیب خرده فروش برای پیدا شدن ۵ گرم هرویین، اتاق كانتینر حامل صدها لیتر پیش ساز هرویین را قیچی كنند. مبارزه با قاچاق مواد مخدر در این مرحله، با اطلاعات و داده هایی پیوند می خورد كه برای سطوح بالای دستگاه مقابله، با پیچیده ترین كدها طبقه بندی می شوند تا احتمال نفوذ و سرقت اطلاعات به حداقل برسد.

سردار محمدمسعود زاهدیان؛ رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر كه از مسؤلان پیشین بخش مقابله ستاد مبارزه با مواد مخدر بوده و می خواهد كه برخی جزئیات نحوه مقابله منتشر نشود، به برخی سوالات درباره جزئیات مقابله هم جواب نمی دهد و می خواهد كه برخی جزئیات نحوه مقابله، سربسته و خلاصه منتشر شود تا احتمال شناسایی شگردهای مقابله توسط اتاق های فكر قاچاقچیان و حتی تهدید امنیت جانی نیروهای مقابله به حداقل برسد.

***

حالا كه دادگاه های مجرمان اقتصادی در حال برگزاری است این سوال را می پرسم و امكان دارد شما به علت مسائل امنیتی مایل به پاسخ صریح نباشید. امكان دارد در عملیات مقابله، شواهدی از وجود دست های بزرگ در قاچاق مواد مخدر هم پیدا كرده باشید اما امكان برخورد نداشته باشید؟

ما با هیچ كسی تعارف نداریم. هر كه باشد برخورد می نماییم. كوچك و بزرگ هم ندارد. تا امروز هم تمام دستگیرشدگان را به مراجع قضایی معرفی كردیم و تحت پیگرد قرار دادیم.

گردش مالی ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی قاچاق مواد مخدر نمی تواند دست های بزرگ را وسوسه كند؟

گردش مالی هزار تومانی هم می تواند آدم ها را وسوسه كند. بستگی به آدم ها دارد. حتما برای پولشویی گردش مالی قاچاق مواد مخدر باید شركت ها و شبكه هایی ایجاد شود اما اینكه بگوییم در نظام جمهوری اسلامی، افراد طراز اول در قاچاق مواد مخدر دخالت دارند، به هیچ وجه. از پیروزی انقلاب تا امروز در هیچ موردی شاهد نبودیم كه از بدنه نظام درگیر قاچاق مواد مخدر باشند. شاید امروز، شركتی با پوشش واردات، انحراف قاچاق هم داشته باشد اما واردات بابت پولشویی و پوشش قاچاق است. اما تاكنون با موردی از اتصال این سیستم به حاكمیت مواجه نبوده ایم.

حدود ۲۰ ماه از فعالیت اتاق مبارزه با پولشویی در پلیس مبارزه با مواد مخدر می گذرد. در مصاحبه تیر ماه امسال گفتید كه بیشترین موارد پولشویی قاچاق مواد مخدر را در معاملات خودرو و املاك كشف كرده اید. شائبه هایی از پولشویی در حوزه هنر و امور خدماتی مثل راه اندازی رستوران ها یا مشاغل خرد مثل كارواش وجود دارد. آیا شما هم در كشفیات و ردگیری ها با چنین مواردی مواجه بودید؟

ما در برخورد با قاچاقچیان، مواردی از رستوران داری یا بنگاه داری قاچاقچی شناسایی كردیم. قاچاقچیانی را شناسایی كردیم كه مراكز خرید و فروش ملك یا تعدد خرید املاك داشتند كه به این نحو از سپرده گذاری پول در بانك فرار كنند و منشأ پول شان قابل كشف نباشد چون با فروش ملك، پول شان را جابه جا می كردند و از این طریق منشأ به ظاهر قانونی و پاك برای سرمایه شان می ساختند. این اتفاقات در همه كشورها هم جریان دارد اما شاید غلظتش در ایران كمتر باشد. گردش مالی كلان قاچاق مواد مخدر افغانستان، در اروپا، در بانكهای اروپایی تحولات عظیم و شگرفی بوجود می آورد و ما سرنخ هایی داریم كه این پول ها در شبكه های قانونی پولی و مالی اروپایی و در صرافی های امارات و حاشیه خلیج فارس جابه جا می شود و به دست افغان های تولید كننده و فروشنده مواد مخدر یا حتی به دست فروشندگان پیش سازهای تولید شیشه می رسد. كار مهم اتاق مبارزه با پولشویی طی ۲۰ ماه گذشته این بوده كه با شروع هر پرونده قاچاق مواد مخدر، منابع مالی آن پرونده؛ محل سرمایه گذاری قاچاقچی و نوع و نحوه خرید و فروش ها را شناسایی نماییم. از یك پرونده ۱۰۰ میلیارد تومان كشفیات اموال و دارایی داشتیم و در پرونده نصیر بامری ۷۰۰ میلیارد تومان اموال شناسایی كردیم. بماند كه قاچاقچیان معمولا اموال شان را به نام دیگران سند می زنند كه قابل ترخیص و بازپس گیری باشد و ما برای زمینگیر كردن این شگرد هم باید فرایند جداگانه ای طی نماییم.

در عرصه هنر؛ در حراج های بزرگ هنری و سینما هم با مواردی از پولشویی مواجه بودید؟

در حال بررسی این موارد هستیم. هنوز سرنخی نداریم اما دنبال خواهیم كرد.

ممكن است این فعالیت ها پوشش پولشویی باشد؟

هر اتفاقی امكان دارد. قاچاقچی مواد مخدر در هر فعالیت منجر به گردش مالی قاچاق مواد مخدر می تواند حضور پیدا كند. می تواند از بانك مركزی سكه و ارز بخرد و بازار ملی و اقتصادی كشور را به هم بریزد، می تواند خودرو بخرد و احتكار كند و در بازار كشور تاثیر منفی بگذارد. قاچاقچیان مواد مخدر در هر فعالیت اقتصادی وارد خواهند شد.

چطور رد زنی می كنید؟

با كار اطلاعاتی.

مصداق بگویید كه مردم بدانند چطور زحمت می كشید.

توضیح من سبب افشای شگردهای ما برای قاچاقچیان و دشواری دسترسی ما به این رگه ها خواهد شد. همین توضیحات كلی را هم شاید نباید بگویم چون بخشی از كار پنهان ماست.

نتیجه گزارش های ۲۰ ماهه اتاق مبارزه با پولشویی و شناسایی ها تا چه حد نگران كننده است؟

فرض نماییم كه تا امروز معادل دو هزار میلیارد تومان اموال مختلف از قاچاقچیان شناسایی كرده ایم اما برخی موارد شناسایی ما به مصادره و توقیف قطعی نمی رسد چون در مراجع قضایی و در فرجام خواهی به فرد مسترد می شود ازاین رو معمولا ارقام شناسایی ما از آنچه به خزانه و حساب دولت برمی گردد، متفاوت می باشد.

رقم های اولیه ای كه در این مدت شناسایی كردید، آیا با گردش ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی قاچاق مواد مخدر برابری می كرده؟

مسلما نمی توانیم همه لایه های پنهان اموال قاچاقچیان را شناسایی نماییم.

یعنی پلیس در شناسایی اموال از قاچاقچی عقب تر است.

نمی توانیم بگوییم پلیس عقب تر است. ما نهایت تلاش مان را می نماییم و همه امكانات و ابزار را برای شناسایی ها به كار می گیریم اما پیچیدگی این كار بسیار زیاد است. ما هم نسبت به قاچاقچی، پیچیده عمل می نماییم و شاید گام های محكم تری هم برمی داریم اما قاچاقچیان، عرصه مانور گسترده ای دارند. یكی از اشكالات قانون مبارزه با مواد مخدر این است كه در توقیف اموال قاچاقچیان فقط درآمدهای ناشی از همان جرم مورد توجه قرار می گیرد. بعنوان نمونه فردی را به علت قاچاق كاكتوس بازداشت می نماییم اما این فرد هنوز كاكتوس هایش را نفروخته و كاكتوس ها هنوز تبدیل به درآمد نشده ازاین رو ما نمی توانیم این كاكتوس ها را توقیف نماییم. ایراد این است كه ما بعنوان پلیس باید به دستگاه قضایی ثابت نماییم كه كسب مال یك قاچاقچی از محل قاچاق بوده در حالیكه باید قوانین سخت گیرانه ای داشته باشیم كه كمر قاچاقچی بشكند و صدای خرد شدن استخوان هایش را بقیه قاچاقچیان هم بشنوند و دست از كار خلاف بردارند. امروز در ایران، افراد به علت منافع مالی دنبال خرید و فروش مواد مخدرند.

در حجم كلان یا خرده فروشی؟

هر دو. خرده فروش به علت تامین مواد مصرفی اش و عمده فروش هم به علت درآمدزایی. هر كدام انگیزه خودشان را دارند. این افراد باید حس كنند كه با ورود به عرصه قاچاق مواد مخدر، هستی شان را از دست می دهند نه اینكه صرفا اموال خردشان مصادره شود. باید هر آنچه از قبل داشتند هم بابت تاوان خلاف شان توقیف شود. این افراد باید در حدی از نظر اقتصادی لطمه بخورند كه حتی اگر بابت قاچاق به زندان هم نیفتند، قابلیت لازم را برای ادامه فعالیت از دست بدهند. باید هزینه جرم را در كشور بالا ببریم در حالیكه امروز، شرایط این طور نیست اما درخواست دادیم كه در بازبینی قانون مبارزه با مواد مخدر، توقیف و مصادره تمام اموال لحاظ شود.

و نیازی به اثبات پلیس درباره تعلق درآمد به قاچاق مواد مخدر نباشد.

بله و اگر قرار به اثبات است، قاچاقچی اثبات كند كه اموال او از محل قاچاق مواد مخدر نبوده در حالیكه امروز با دور باطلی مواجهیم؛ به جای اینكه قاچاقچی به دنبال اثبات حقانیت مالی خودش باشد ما بعنوان نماینده قانون باید اثبات نماییم كه كارمان قانونی بوده در حالیكه نتایج تحقیقات و اشراف اطلاعاتی مان به ما نشان داده است كه این فرد، اموال خویش را از محل نامشروع كسب كرده است.

می خواهم به سوال اولم برگردم. ورود به عرصه قاچاق كلان؛ ایجاد لابراتوار یا حتی جابه جایی محموله، سرمایه گذاری بسیار هنگفت لازم دارد. فكر می كنید جابه جایی محموله چقدر سرمایه می خواهد؟ جابه جایی سرمایه زیادی نمی خواهد ولی به خاطر دارید كه نیمه دهه ۸۰ برای واردات فرمول تولید شیشه از آسیای جنوب شرقی ۴۰۰ میلیون تومان سرمایه لازم بود و یك آدم عادی این سرمایه را نداشت. این سرمایه در دست افراد مشخصی بود و هست. امكان دارد كه همین رقم سرمایه گذاری یكی از موانع زمینگیری قاچاقچیان باشد؟

به هیچ وجه. شرایط امروز متفاوت می باشد. حالا در یك آشپزخانه كوچك خانگی و با سرمایه خیلی كم هم می توانند لابراتوار درست كنند. ما لابراتوارهای كوچكی كشف كرده ایم و افرادی را دستگیر كرده ایم كه بدون تجربه و تخصص در آشپزخانه منزلشان مشغول تولید بوده اند. مواردی از آتش سوزی های خانگی را پیگیری كرده ایم كه ناشی از بی تجربگی افراد در تركیب مواد شیمیایی بوده؛ افراد طمعكاری كه برای تولید مقادیر خیلی كم شیشه دست به كار شده اند. فردی را بازداشت كردیم كه از تولید ۵۰ گرم شیشه به مهارت تولید ۵۰ كیلو شیشه رسیده بود.

زمانی كه سردار حسین آبادی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر بود، در دفترشان منتظر هماهنگی مصاحبه بودم كه یك پلیس مبارزه با مواد مخدر، با لباس شخصی و پرونده بسیار قطوری، به دفتر سردار آمد به امید دستور سردار برای رهایی از قصاص. این پلیس، در تعقیب قاچاقچی، تیراندازی كرده بود و قاچاقچی كشته شده بود. خانواده قاچاقچی درخواست قصاص داده بودند و پلیس باید قصاص می شد. شما فیلم «متری شیش و نیم» را دیدید؟

۷۰ بار.

آیا در راه مبارزه با جرایم سازمان یافته، نیروی مقابله نباید از مصونیت قضایی برخوردار شود؟ این ضعف قانون را بعنوان رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر چطور تحلیل می كنید؟

البته بعضی قسمت های فیلم «متری شیش و نیم» غیرواقعی بود.

ولی پلیس ما با این مشكل روبرو شده كه محموله مواد مخدر كشف كرده اما قاچاقچی ناپدید شده و حالا پلیس باید ثابت كند كه این محموله چطور به دست او رسیده و این ضعف قانون است.

همین حالا، پلیسی داریم كه در عملیاتی شركت كرده، با قاچاقچیان درگیر شده و تیری هم به سمت یكی از قاچاقچیان شلیك شده اما مشخص نیست تیر از كدام اسلحه شلیك شده. مامور ما كه فرمانده عملیات هم بوده، به قصاص محكوم شده و خانواده متهمی كه سابقه دار قاچاق مواد مخدر بوده، از درخواست قصاص كوتاه نمی آید و ما در تلاشیم كه با خواهش و تمنا، به خانواده قاچاقچی بگوییم اشتباه كردیم تا مامور ما را ببخشد و قصاص نكند. امروز وقتی در بعضی نقاط، پست ایست و بازرسی برپا می نماییم، باید جوابگو باشیم. چند وقت قبل، سگ مواد یاب ما در یك محله پارس كرده بود و خانمی كه در همان لحظه داخل خودرو بوده، از شنیدن صدای پارس سگ، ترسیده و شكایت كرده و حالا مربی سگ موادیاب ما، مسیر هر روزه دادگاه را می رود چون باید پاسخگوی شكایت این خانم باشد. این صدمه پذیری ها در عملیات مان وجود دارد. البته قانون هم اشكالاتی دارد كه این اشكالات را در بازبینی قانون منعكس كردیم. با وجود همه این دشواری ها هم، همكاران ما مردانه پای كار ایستاده اند و نتیجه، همان تعداد شهدا و جانبازان مبارزه با مواد مخدر است و میزان كشفیات است كه اگر این برخوردها اتفاق نمی افتاد و این حجم كشفیات نداشتیم، غیر قابل پیشبینی بود كه با چه شرایطی در كشور روبه رو می شدیم.




1398/06/02
13:22:25
5.0 / 5
4373
تگهای خبر: تحقیقات , تخصص , خدمات , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
انجمن پارسیان Parsian Forum