۱، رییس مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت اعلام كرد

افزایش مبتلاشدن و مرگ ناشی از سل در پاندمی کرونا

افزایش مبتلاشدن و مرگ ناشی از سل در پاندمی کرونا

به گزارش انجمن پارسیان رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با اعلان اینکه اطلاعات ما بطور مشخص نشان میدهد موارد تشخیص دیرهنگام سل در همه جای دنیا و همین طور کشور ما بالا رفته است، اظهار داشت: الان توجهات همه دنیا و پزشکان به کرونا معطوف شده است و هر کسی با علایم تنفسی به ویژه علایم تنفسی حاد مراجعه کند، نخستین تشخیص کووید19 است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. این امر سبب شده توجهات به بیماری سل کم شود.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، دکتر محمدمهدی گویا در بخش نخست نشستی خبری که بصورت مجازی به مناسبت روز جهانی مبارزه با سل برگزار شد، اظهار داشت: در فاصله ۱۰ ساله تا ۲۰۱۹ دنیا شاهد کاهش چشم گیر موارد مبتلاشدن به بیماری سل و همین طور مرگ ناشی از آن بود. دستاوردهای بزرگی بود و به ویژه کشورهایی که با این بیماری مشکلات جدی داشتند توانسته بودند از پس مشکلات برآیند. شاهد بودیم که در حوزه بیماریابی سل، تشخیص و درمان آن موفقیت هایی داشتیم و برخی صاحب نظران دنیا بارقه های امیدی در مورد حذف بیماری سل تا سال ۲۰۵۰ داشتند. اینها نشان دهنده آن بود که سل تا چه اندازه مورد توجه قرار گرفته است و تا چه اندازه توفیق کنترل آن در دنیا وجود داشته است.
وی اضافه کرد: اما پس از سال ۲۰۱۹ مقداری ورق برگشت و شاهد افزایش مبتلاشدن به سل هستیم و در کنار آن شاهد کاهش تشخیص بیماری هستیم و از سویی مرگ و میر ناشی از سل هم بالا رفته است. دانشمندان معتقدند دلیل اصلی این رکود و کاهش تشخیص موارد بیماری به سبب پاندمی کووید۱۹ است.
او افزود: کرونا از نظر علایم بالینی مشاهبت های قابل توجهی با سل دارد. الان توجهات همه دنیا و پزشکان به کرونا معطوف شده است و هر کسی با علایم تنفسی به ویژه علایم تنفسی حاد مراجعه کند نخستین تشخیص کووید۱۹ است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. این امر سبب شده توجهات به بیماری سل کم شود.
وی اضافه کرد: از جانب دیگر مردم هم کمتر به مراکز درمانی مراجعه می کنند برای اینکه سفارش می شود کمتر از خانه بیرون بروند و این امر سبب می شود کمتر و دیرتر بیماری هایشان تشخیص داده شود و اطلاعات ما بطور مشخص نشان میدهد موارد تشخیص دیرهنگام سل در همه جای دنیا و همین طور کشور ما بالا رفته است. تشخیص دیرتر یعنی یک فرد آلوده درحال انتقال بیماری به سایرین است و خودش از این اتفاق خبری ندارد.
گویا افزود: البته این اتفاق محدود به بیماری سل نیست، سایر بیماریهای دیگر هم که می توانستند بموقع تشخیص داده و درمان شوند تحت تاثیر کووید۱۹ قرار گرفتند و همین وضعیت برای عفونت HIV هم وجود دارد و اگر بصورت جدی با این مساله برخورد نشود ممکنست در آینده شاهد افزایش موارد مبتلاشدن و مرگ ناشی از اینگونه بیماریها باشیم.
وی با تاکید بر لزوم سرمایه گذاری جدی بر این مساله و بیماریابی فعال، اظهار نمود: سرمایه گذاری تنها معنای سرمایه گذاری مالی ندارد و شاید یکی از اهداف ما این بخش باشد، اما از طرفی سرمایه گذاری در تامین نیروی انسانی برای کنترل این بیماری به خصوص در سیستم بهداشتی که بار اصلی موارد تشخیص سرپایی بیماری را به عهده دارد و سرمایه گذاری در روش های تشخیصی جدید و درمان جدید بسیار اهمیت دارد. همه موارد سبب می شود به نتیجه برسیم. در برنامه کنترل سل کشور تجدیدنظر نماییم و راه هایی بیابیم که صدمه ای که از کووید۱۹ به سل وارد آمده است تخفیف یابد و در شرایطی قرار بگیریم که این لطمه به حداقل ممکن برسد.
او با اشاره به این که با افزایش برنامه بیماریابی فعال موارد شناسایی شده بیماری سل تا سال ۲۰۱۹ بالا رفته بود، اشاره کرد: اما بعد از این تاریخ موارد شناسایی کم شد و حدود ۲۰ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ بیماریابی کردیم. در سال ۱۳۹۹ تعداد ۵۶۶۶ مورد مبتلا به سل گزارش شده در کشور داشتیم که ۱۸ درصد آنها جمعیت غیر ایرانی بودند و ما به آنها هم خدمت دادیم. کماکان استانهای سیستان و بلوچستان به خصوص شهرستان زابل و استان گلستان رکورددار مبتلاشدن به سل هستند.
وی اضافه کرد: با تمهیدات اندیشیده شده در برنامه کنترل سل کشور و به ویژه رایگان بودن تشخیص و درمان سل توفیقات خوبی در کنترل بیماری داشتیم. موارد تشخیص داده شده سل در سال ۲۰۱۹ در دنیا ۷.۱ میلیون نفر بودند و در سال ۲۰۲۰ این آمار یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر کم شد. این دلیل آن نیست که فکر نماییم موارد مبتلاشدن کم شده است بلکه بیماریابی دستخوش لطمه شده و لازم است برایش برنامه ریزی شود و این نشان میدهد بسیاری از بیماران مبتلا بدون تشخیص ماندند.
وی درباره وضعیت سل گاوی در کشور، اظهار داشت: آماری دراین زمینه نداریم. این بیماری در میان دام های کشور ما وجود دارد. ارتباط نسبتا خوبی با سازمان دام پزشکی داریم. یکی از اقدامات خوب این سازمان انجام اقدامات کنترلی برای پیش گیری از سل گاوی در میان دام های اهلی است. ما اگر اطلاعاتی درباره بیمار خاصی که مبتلا به این بیماری است، داشته باشیم بلافاصله به سازمان دام پزشکی اعلام می نماییم که این سازمان بلافاصله دام های آن منطقه را بررسی می کنند.
گویا درباره انجام واکسیناسیون عمومی مقابل سل، اظهار داشت: واکسنی که ما استفاده می نماییم فقط برای کودکان است و برای کودکانی که تازه متولد می شوند، بصورت روتین در همان روزهای اول تولد تزریق می شود. برای بزرگسالان نیست و ضرورتی هم ندارد که افراد بزرگسال ضد سل واکسینه شوند. واکسن سل تولید داخلی انستیتو پاستور بوده و یکی از بهترین واکسن های دنیا شمرده می شود. برای این واکسن درخواست شده تا بتواند مجوز سازمان جهانی بهداشت را هم برای صادرات دریافت کند.
گویا درباره میزان مبتلایان به سل در کشور و سل نهفته، اظهار داشت: سال گذشته ۵۶۶۶ مورد سل در کشور تشخیص دادیم که ۱۸ درصد آن جمعیت غیر ایرانی بودند. ما یک برنامه بیماریابی فعال برای جمعیت غیر ایرانی در بعضی استانهای کشور داریم و حتی اگر آنها به ما مراجعه نکنند، ما به آنها مراجعه نموده و مورد بررسی و آزمایش و درمان قرار می دهیم. این میزان کمتر از سال قبلش بوده است و تصور ما این است که برنامه کووید۱۹ تاحدود زیادی روی این کاهش موارد تاثیر منفی گذاشته است. در حوزه سل نهفته، گروهی از مبتلایان افرادی هستند که وقتی باکتری سل وارد بدنشان شده، احتمال این که آنها مبتلا به سل فعال شوند، زیاد است. بدین سبب تلاش می شود که موارد سل را که فرد عفونت دارد اما مبتلا به بیماری نیست و این عفونت منجر به ابتلای دیگران نمی گردد، سریع تشخیص داده و درمان نماییم تا به بیماری فعال سل مبتلا نشوند.
وی همین طور اظهار داشت: درمان سل نهفته یکی از با اهمیت ترین برنامه هایی است که در سطح کشور و دنیا مورد توجه است و دنبال می شود. افرادی که مبتلا به سل نهفته هستند، پنج تا ۱۰ درصدشان ممکنست ظرف ۱۰ تا ۱۵ سال آینده گرفتار سل فعال شوند و از این جهت اهمیت دارد. بدین سبب آنها را کنترل می کنند و به ویژه در دو سال اولی که تشخیص داده می شوند، مهمست که تحت مراقبت قرار گیرند. حال کسانی که یک ریسک فاکتور دارند شامل بیماری زمینه ای، سوءتغذیه، مبتلایان به عفونت اچ آی وی، افرادی که اعتیاد دارند یا دخانیات در حدافراطی مصرف می کنند، افرادی که سرطان دارند و شیمی درمانی می شوند، مبتلایان به دیابت پیشرفته و کنترل نشده، کسانیکه داروهای تضعیف کننده سیستم امینی را مصرف کرده یا یک بیماری مزمن ریوی دارند و از همه مهم تر کسانی که در تماس با یک بیمار مسلول هستند که حتما باید بررسی شوند و در صورت نیاز تحت درمان قرار گیرند.




منبع:

1400/07/25
09:39:56
5.0 / 5
723
تگهای خبر: سیستم , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
انجمن پارسیان Parsian Forum